Rotatorcuff læsion af skulderen

Skulderens vigtigste stabiliserende muskler kaldes rotatorcuffen. Disse muskler beskytter skulderen og guider den bevægelse. Hvis der er problemer med eller skade af cuffen giver det tydelige symptomer. Det er som regel muligt at stille diagnosen baseret på sygehistorien og de kliniske fund. Behandlingen kan derefter tilpasses den enkelte patients tilstand og behov.

Hvilken funktionen har rotatorcuffen?

Rotatorcuffen stabiliserer skulderleddet ved at centrere overarmens hoved i selve skulderleddet (fossa glenoidalis). Den består af fire muskler; supraspinatus, infraspinatus, teres minor og subscapularis. De enkelte muskler giver styrke til forskellige specifikke armbevægelser. Cuffen er derfor vigtig for en stabil og velfungerende skulder.

Hvordan opstår rotatorcuff læsionen?

Rotatorcuff skaderne sker ofte som følge af overbelastning, især hos de lidt ældre patienter. Ofte vil musklerne være slidte og sårbare for overbelastning hos de ældre. Hos yngre patienter skyldes det oftere en ulykke, fx vridskade under håndbold eller efter fald på ski. Traumatiske skader på rotatorcuffen kan forekomme i alle aldre. Mange skader er mindre alvorlige og kan behandles konservativt, dvs. uden operation.

Symptomer på en rotatorcuff læsion

Symptomerne afhænger af om der er tale om en akut eller kroniske skade, og om skaden er en komplet overrivning kontra en mindre alvorlig irritation/betændelsestilstand. Kiropraktoren kan vurdere dette klinisk og derved stille diagnosen. Langt de flest cuff-skader er mindre alvorlige og har en god prognose. Det kan dog være nødvendigt at foretage en ultralydsskanning hvis der er tvivl om diagnosen.

Behandling af en rotatorcuff læsion

Der er sjældent behov for operation, om end det for nogle patienter bliver en nødvendighed. For langt de fleste vil en relevant behandling være konservativ. Det kan vi som kiropraktorer tilbyde, hvor vi søger optimale forhold for god opheling. Dette inkluderer stort set altid vejledning vedrørende træning, hjemmeøvelser og dagligdags aktiviteter.

Hvad skal du gøre?

Hvis du tror du har en skade i din rotatorcuff så er du velkommen til at kontakte os mhp. undersøgelse og diagnostik. Du kan kontakte os på 86181022 hvis du har spørgsmål eller ønsker at booke tid.

Relaterede artikler

Kiropraktor i Aarhus
1 ud af 5 tør ikke gå til kiropraktor

Du skal ikke være nervøs,
når det siger knæk!

Copyright ® Nortvig Uhrenholt 2015 . Made in Aarhus by: 3fisk