Bækkensmerter

Smerter i bækkenet kan skyldes mange forskellige tilstande. Nogle gange er det svært at beskrive  hvor smerterne opleves. Ofte er der tale om lokale spændinger i muskler og/eller led i og omkring bækkenet. Andre tilstande kan imidlertid også give gener og smerter i bækkenet hvorfor en grundig klinisk vurdering altid er relevant. Det er altid meget vigtigt at definere præcist hvor smerterne opleves, hvornår smerter er til stede og hvordan smerterne opleves. Det er noget af det din kiropraktor vil spørge ind til.

Smerter i bækkenet

Bækkensmerter er lokaliseret nedenfor lænderyggen og opleves derfor, som udgangspunkt, i området under bælteniveau. Hyppigst er smerterne bagtil og lidt ude til en af siderne svarende til bækkenleddets placering (sacroiliacaleddet, SI-leddet), men kan også være foran i bækkenet. Selvom bækkenleddene normalt ikke har den store bevægelighed så er leddene meget vigtige for vores bevægelighed, belastningsevne og fysiske formåen. Vægten fra vores overkrop går blandt andet ned gennem disse led når vi står, går og sidder. Låsninger og stivhed i bækkenleddene kan derfor give anledning til ret udtalte smerter og ofte vil bækkenet føles ”skævt” når der er problemer. Ligeledes er der ofte ledsagende symptomer i form af iskiassmerter.

Hvilke tilstande kan give smerter i bækkenet?

Der er mange årsager til bækkensmerter. De hyppigste er ledlåsninger og muskelspændinger. Mindre hyppige årsager er fx bækkenløsning eller betændelse i bækkenleddet (sacroiliitis). Nogle patienter klager over smerter i lysken (forsiden af bækkenet) og ofte kan hofteleddet være involveret. Ligeledes er der er række ryglidelserder kan påvirke bækkenet.

Behandling af bækkensmerter

Hvis der er tale om ledlåsninger og musklerspændinger kan problemerne som regel løsnes effektivt med kiropraktisk behandling. Behandlingen vil være fokuseret på at genoprette normal mobilitet og funktion af bækkenleddene og de tilhørende muskler. Der er ofte behov for supplerende træningsvejledning hvilket vi også tilbyder. Mere komplicerede problemstillinger, fx bækkenløsning, kan i nogle tilfælde afhjælpes med kiropraktisk behandling.

Hvad skal jeg gøre nu?

Har du problemer med smerter i eller omkring bækkenet så er du velkommen til at kontakte os på vores klinik i Aarhus på telefon 8618100.

Ofte stillede spørgsmål

Få svar på nogle af de mest stillede spørgsmål til bækkensmerter i vores klinik.

Hvad er de hyppigste årsager til bækkensmerter?
De hyppigste årsager til bækkensmerter er ledlåsninger og muskelspændinger.

Hvor er bækkensmerter typisk lokaliseret?
Bækkensmerter er typisk lokaliseret nedenfor lænderyggen, ofte bagtil og lidt ude til en af siderne ved bækkenleddet (sacroiliacaleddet, SI-leddet), men kan også forekomme foran i bækkenet ved symfysen/skambenet.

Hvor er bækkenleddene?
Der er to bækkenled, der består af en leddannelse mellem korsbenet (os sacrum) og de to bækkenknogler (os iliium) på hver side, deraf navnet sacroiliacaleddet. Bækkenleddene er relativt stive led men kan dog bevæge sig i flere retninger.

Hvordan kan bækkensmerter behandles?
Bækkensmerter kan ofte behandles effektivt med kiropraktisk behandling, som fokuserer på genoprettelse af normal mobilitet og funktion af bækkenleddene og de tilhørende muskler. Der kan også være behov for supplerende træningsvejledning.

Kan bækkenløsning behandles med kiropraktisk behandling?
Bækkenløsning er en relativt sjælden tilstand i bækkenet. Ofte er bækkensmerter hos gravide blot almindelige smerter fra muskler og led som kan behandles. Er der tale om reel bækkenløsning er det en mere kompliceret problemstilling.

Relaterede artikler

Kiropraktor i Aarhus
1 ud af 5 tør ikke gå til kiropraktor

Du skal ikke være nervøs,
når det siger knæk!

Copyright ® Nortvig & Uhrenholt - Kiropraktor i Aarhus