Iskiassmerter

Som navnet antyder henvises der til smerter i iskiasnervens udbredning. Iskiassmerter forekommer meget hyppigt i den danske befolkning i alle aldre og kan have mange forskellige årsager. Når smerterne er til stede opleves de oftest kun i det ene ben. Smerterne kan være ret udtalte og stråle ud i hele benets længde.

Hvorfor får jeg iskiassmerter?

Smerter der stråler ud i benet kan skyldes at en nerve er i klemme i lænderyggen. Det kan for eksempel skyldes en diskusprolaps der trykker på en nerve. De smerter der opleves beskrives ofte som værende iskiassmerter, men skyldes i virkeligheden skyldes et nerverodstryk i lænden på en del af iskiasnerven. Hele iskiasnerven er en samling af nervetråde fra lænderyggen der samles i både højre og venstre side af kroppen. Iskiasnerven passerer ned gennem bækkenet og benet hvor nerven igen opdeles i mindre nerver. Når iskiasnerves afklemmes eller irriteres kan det medføre  smerter der stråler ud i benet (heraf iskiassmerter). Iskiassmerter skyldes ofte spændinger i lænderyggen, bækkenleddet, muskelspændinger, diskusprolaps og spinalstenose på grund af slidgigt.

Røntgen og skanning

Ved svære smerter eller længerevarende iskiassmerter bliver der ofte foretaget en røntgenundersøgelse. Det foretager vi i klinikken. Nogle gange kan det give en forklaring på smerterne. Ind imellem bliver der henvist til opfølgende MR-skanning, fx under mistanke om diskusprolaps i lænden.

Hvordan behandles iskiassmerter?

Behandlingen af iskiassmerter består af den præcise årsag til smerterne. Ved at fastslå en præcis diagnose kan en effektiv behandlingsplæan iværksættes. Effekten af behandlingen afhænger derfor en grundig undersøgelse og en præcis diagnose. Generelt kan iskiassmerter behandles med stor succes med kiropraktisk behandling. I nogle tilfælde bliver det nødvendigt at foretage en vurdering hos en kirurg hvis ikke iskiassmerterne kan afhjælpes med konservativ behandling.

Hvad skal jeg gøre?

Har du problemer med iskiassmerter er du velkommen til at kontakte os på vores klinik i Aarhus på telefon 8618100.

Ofte stillede spørgsmål

Få svar på nogle af de mest stillede spørgsmål til iskiassmerter i vores klinik.

Hvad er iskiassmerter, og hvorfor opstår de?
Begrebet ”iskiassmerter” henviser til smerter, der stråler ud i benet og skyldes ofte afklemning/irritation af iskiasnerven der stammer fra lænderyggen. Dette kan være forårsaget af en diskusprolaps, ledlåsninger, muskelspændinger eller spinalstenose på grund af slidgigt.

Hvordan kan jeg vide, om mine smerter er iskiassmerter?
Typiske symptomer på iskiassmerter inkluderer smerter, der stråler ud i benet, oftest kun i det ene ben. Smerterne føles oftest på bagsiden af låret og provokeres ofte ved belastning, stræk eller sidden i længere tid.

Hvornår er der behov for en røntgenundersøgelse og/eller MR-skanning for iskiassmerter?
Ved svære eller længerevarende iskiassmerter kan der blive foretaget en røntgenundersøgelse for at undersøge for strukturelle problemer, slidændringer eller andre forhold der kan forklare smerterne. Hvis der er mistanke om en diskusprolaps, kan der blive henvist til en MR-skanning for en mere detaljeret vurdering af rygsøjlen.

Hvordan behandles iskiassmerter?
Behandlingen af iskiassmerter afhænger af den præcise årsag til smerterne. En grundig undersøgelse og diagnose er vigtig. Generelt kan iskiassmerter behandles med god effekt ved kiropraktisk behandling, der sigter mod at genoprette normal led- og muskelfunktion og derved fjerne trykket på/irritationen af nerven.

Hvornår bør jeg overveje at søge læge for mine iskiassmerter?
Hvis iskiassmerterne er svære eller vedvarende, og hvis de ikke lindres med konservative behandlinger som kiropraktisk eller fysioterapeutisk behandling, bør du overveje at søge lægelig vurdering. Lægen vil da kunne foretage relevant klinisk undersøgelse og vurdere behovet for yderligere diagnostik og behandling.

Relaterede artikler

Kiropraktor i Aarhus
1 ud af 5 tør ikke gå til kiropraktor

Du skal ikke være nervøs,
når det siger knæk!

Copyright ® Nortvig & Uhrenholt - Kiropraktor i Aarhus