Lændesmerter

Smerter i lænderyggen er meget hyppige og opleves af de fleste mennesker før eller siden i livet. Ofte er der tale om milde og kortvarige/forbigående gener i lænden der ikke kræver behandling. En del patienter vil dog opleve, at smerterne er mere intense, vedvarende og tilbagevendende. I disse situationer er det ofte nødvendigt med en grundig vurdering af tilstanden. Det vil din kiropraktor kunne foretage.

Akutte lænderygsmerter

Akutte lænderygsmerter er lokaliseret i lænden og er opstået eller forværret indenfor de seneste dage. Der er i princippet mange forskellige årsager til akutte lænderygsmerter, men en af de hyppigste er nedsat bevægelighed i ryggens led også kaldet en ledlåsning. I forbindelse med ledlåsninger er der ofte øget spænding i de nærtliggende muskler hvilket også kan give smerter. Der er andre årsager til akutte lænderygsmerter. Det kan for eksempel også skyldes en skade på bruskskiven/diskusprolaps. I disse tilfælde er smerterne i ryggen ofte ledsaget af udstrålende smerter i et af benene.

Kroniske lænderygsmerter

Kroniske lænderygsmerter er længerevarende smerter i lænden der har stået på i mindst 3 måneder. De kroniske smerter kan være opstået gradvist over tid, hvorfor det kan være svært at finde en præcis årsag. Andre gange skyldes det vedvarende smerter efter kendt debut og årsag, for eksempel en sportsskade eller en diskusprolaps. Smerterne kan også skyldes slid i rygsøjlen, spinal stenose eller foraminal stenose, hvor der oftest er andre ledsagende symptomer såsom bensmerter. De kroniske lænderygsmerter kan være en udfordring behandlingsmæssigt.

Hvordan stilles diagnosen?

Først og fremmest skal der foretages en samtale, en grundig diagnostisk undersøgelse samt i nogle tilfælde en røntgenundersøgelse. Alt dette kan din kiropraktor foretage. De fleste kroniske lænderygsmertepatienter får deres ryg røntgenundersøgt, og på en række indikationer foretages der en MR-skanning af lænderyggen. Formålet med undersøgelsen er at vurdere hvad der er årsagen til rygsmerterne. Findes der en mekanisk årsag, for eksempel udtalt ledstivhed og/eller muskelspænding, så kan relevant behandling iværksættes.

Behandling af lænderygsmerter

Formålet med behandlingen som udgangspunkt helbredelse, dvs. ophør af lændesmerterne. I forbindelse med behandlingen skal der i første omgang sikres en tydelig smertelindring og øget fysisk belastningsevne. Når problemet et løst er det vigtigt at forebygge tilbagefald af smerter for fremtiden. I den forbindelse er der ofte behov for vejledt træning, evt. i samråd med en fysioterapeut, og nogle patienter kan have behov for kiropraktiske behandlinger med passende mellemrum. Prognosen er som regel meget god for de akutte lænderygsmerter. For patienter med kroniske lænderygsmerter er der ligeledes ofte god virkning at hente igennem kiropraktisk behandling, men problemerne kan være mere komplekse hvorfor prognosen ofte er dårligere.

Hvad kan jeg selv gøre?

På den forebyggende side er træning af kropsstammens stabilitet vigtig. Der er nogle patienter der vil have glæde af særlige øvelser, hvilket betyder at der er forskel på hvad man skal gøre. Hvis skaden er sket og du har ondt i lænden, så må du vurdere om der er behov for at få det undersøgt og eventuelt behandlet. Ofte kan lidt hvile, aflastning, eventuelt en ispose på det smertefulde område, let fysisk aktivitet og mild smertestillende medicin medvirke til, at smerterne aftager. Hvis det ikke sker indenfor et par dage, eller hvis smerterne er mere udtalte, så bør du konsultere din kiropraktor og/eller din praktiserende læge.

Behandling af lænderygsmerter

Behandlingen er helt afhængig af diagnosen, dvs. årsagen til rygsmerterne. Som kiropraktorer er vi uddannet til at foretage en grundig undersøgelse, stille diagnosen og iværksætte behandlingen.

Hvad skal jeg gøre nu?

Har du problemer med smerter i lænden er du velkommen til at kontakte os på vores klinik i Aarhus på telefon 8618100.

Ofte stillede spørgsmål

Få svar på nogle af de mest stillede spørgsmål til lændesmerter i vores klinik.

Hvad er årsagerne til lændesmerter?
Lændesmerter kan have forskellige årsager, for eksempel nedsat bevægelighed i ryggens led (ledlåsning), forstrækning eller overbelastning af en muskel, skade på bruskskiven/diskusprolaps, slid i rygsøjlen, spinal stenose eller foraminal stenose.

Hvad er forskellen mellem akutte og kroniske lænderygsmerter?
Akutte lænderygsmerter er nyligt opstået og af få dages varighed, mens kroniske lænderygsmerter har stået på i længere tid (mindst 3 måneder).

Hvordan stilles diagnosen for lændesmerter?
Diagnosen stilles gennem en samtale, grundig diagnostisk undersøgelse og i nogle tilfælde røntgenundersøgelser eller MR-skanning. Hvis det er muligt stilles en mere præcis/konkret diagnose fremfor betegnelsen lændesmerter. En kiropraktor kan udføre de undersøgelser der skal til for at stille diagnosen.

Hvad er behandlingsmålene for lændesmerter?
Målet med behandlingen er optimalt set helbredelse. Dette tilstræbes gennem øget mobilitet, smertelindring og øget fysisk belastningsevne. Behandlingen kan for eksempel indeholde kiropraktiske behandlinger, supplerende bløddelsbehandling (massage), vejledt træning, og i nogle tilfælde samråd med en fysioterapeut eller praktiserende læge.

Hvad kan man gøre selv for at forebygge lændesmerter?
Forebyggende tiltag har fokus på smidighed, mobilitet, bevægelse og stabilitet af kropsstammen. Mange patienter har gavn af særlige øvelser baseret på individuelle behov. Hvis lændesmerter alligevel opstår, anbefales hvile, aflastning, ispose, let fysisk aktivitet og mild smertestillende medicin. Ved tvivl, tilbagevendende eller vedvarende smerter bør man konsultere en kiropraktor eller praktiserende læge.

Hvad er prognosen for akutte og kroniske lænderygsmerter?
Prognosen er normalt god for akutte lænderygsmerter, mens kroniske smerter kan være mere komplekse og have en dårligere prognose afhængig af historikken og årsagen til smerterne. Kiropraktisk behandling kan ofte have positiv effekt.

Hvornår skal jeg kontakte en kiropraktor?
Hvis lændesmerter ikke aftager inden for få dage, eller hvis de bliver mere intense, anbefales det at kontakte en kiropraktor eller praktiserende læge. De kan foretage en grundig undersøgelse, stille en diagnose og iværksætte relevant behandling.

Relaterede artikler

Kiropraktor i Aarhus
1 ud af 5 tør ikke gå til kiropraktor

Du skal ikke være nervøs,
når det siger knæk!

Copyright ® Nortvig & Uhrenholt - Kiropraktor i Aarhus