Sacroiliitis

Der er mange forskellige årsager til smerter i bækkenet. Nogle gange skyldes smerterne en betændelsestilstand i bækkenleddene. Oftest ses tilstanden i forbindelse med andre kroniske ryglidelser hvor der er betændelse i og omkring rygsøjlen. Klinisk kan det være vanskeligt at vurdere hvornår der kan være tale om betændelse i leddene. Derfor er en grundig klinisk vurdering foretaget af din læge eller kiropraktor altid relevant.

Hvad er sacroilitis

Betændelse af bækkenleddet er i virkeligheden en ret sjælden årsag til smerter lavt i rygsøjlen. Den hyppigt i forbindelse med spondylartropatier (fx Morbus Bechterew) og patienter der har denne lidelse bliver derfor ofte undersøgt for sacroiliitis hvis de klager over smerter i bækkenet. Betændelsestilstanden kan dog også have andre årsager, hvorfor mistanken altid medfører yderligere undersøgelse i sygehusvæsenet. Det store problem med betændelse i leddet er, at betændelsen særligt medfører gradvis ødelæggelse af leddets bruskflader med dertilhørende smerter og nedsat funktionsevne af leddet. Tilstanden skal altid behandles primært hos reumatologerne (gigtlægerne) på landets sygehuse.

Hvordan opleves smerterne?

Ved en betændelse af bækkenleddene vil smerterne være lokaliseret lavt i ryggen i området under bælteniveau og oftest lidt ude til en af siderne. Det er der hvor bækkenleddene er placeret. Smerterne er ofte længerevarende, konstante af varierende intensitet og vil ofte forværres af vægtbæring, længere gåture og trappegang.

Undersøgelse og diagnose

Nogle gange rejses mistanken om betændelse på basis af røntgenbilleder foretaget i klinikken. I forbindelse med røntgenundersøgelsen kan vi visualisere bækkenleddene og derved vurdere om der er mistanke om denne tilstand. Nogle gange er det meget tydeligt at se. Hvis der er mistanke om betændelse af bækkenleddene så henviser vi altid videre til MR-skanning. MR-skanningen er den bedste metode til at vurdere udbredelsen og sværhedsgraden af betændelsen.

Hvad skal jeg gøre nu?

Har du problemer med smerter i eller omkring bækkenet så er du velkommen til at kontakte os på vores klinik i Aarhus på telefon 8618100.

Relaterede artikler

Kiropraktor i Aarhus
1 ud af 5 tør ikke gå til kiropraktor

Du skal ikke være nervøs,
når det siger knæk!

Copyright ® Nortvig & Uhrenholt - Kiropraktor i Aarhus