Overbelastningsskader i skulderen

Skuldersmerter er ofte relateret til overbelastningssituationer, det være sig gennem ensidig arbejde, pludselig megen uvant fysisk belastning, eller for hurtig opbygning af et sportsligt udfoldelsesniveau (fx tennis, svømning). Overbelastningen kan dog også skyldes langvarig fejlbelastning ved gentagne bevægelser.

Hvilke stukturer bliver overbelastet?

Skulderens led, muskler, sener, slimsæk og ledkapsel kan blive overbelastet. Nogle af skaderne består i vævsskade (læsioner) , som fx rotatorcuff læsionen, men de fleste er af inflammatorisk natur. Blandt de hyppigst er tendinitterne (betændelse af muskelsenen) og bursitten (betændelse af en slimsæk). Omkring skulderen er der flere af disse strukturer der kan blive påvirket og en grundig klinisk undersøgelse kan oftest lokalisere problemets kerne. I nogle tilfælde suppleres der med en ultralydsskanning.

Typer af overbelastningsskader i skulderen

Der er mange årsager til overbelastning af skulderen. En typisk overbelastningsskade i skulderen er en rotatorcuff læsion. Rotatorcuffen består af fire små muskler, der virker som stabilisatorer af skulderleddet. Ved overbelastning, fx under en hård badmintonkamp eller krævende malerarbejde i hjemmet, kan disse muskler overbelastes. Ved længerevarende overbelastning kan der opstå en bursit (betændelse i slimsækken).

Behandling af overbelastningsskader i skulderen

Behandling er altid målrettet på at finde årsagen til problemet. Det gælder både ved de akut opståede og mere langvarige tilstande. Behandlingen inkluderer derfor næsten altid vejledning i ergonomiske tiltag, herunder ændringer i teknik i forbindelse med sport eller justeringer af arbejdsskærmen på arbejdet. Manuelle teknikker, træningsvejledning og gode råd er stort set altid i spil.

Hvad skal du gøre?

Er du i tvivl om dine skuldersmerter og årsagen dertil at du velkommen til at blive undersøgt hos os. Du kan kontakte os på 86181022 hvis du har spørgsmål eller ønsker at booke tid.

Ofte stillede spørgsmål

Få svar på nogle af de mest stillede spørgsmål til overbelastning af skulderen i vores klinik.

Hvorfor får jeg ovebelastning af skulderen?
Overbelastning af skulderen har mange årsager, men ofte skyldes det gentagne/repetitive bevægelser af skulderen gennem længere tid eller massiv overbelastning indenfor en kortere tidsperiode.

Hvad gør jeg ved en overbelastet skulder?
Du skal finde ud af hvad det skyldes. Uanset hvad skal du aflaste skulderen, skrues ned for de belastende aktiviteter og sikre at du bremser skaden. Derefter kan du gradvist genoptage normal brug af skulderen hvis problemet er løst.

Hvor længe varer en overbelastning af skulderen?
Alt for ofte varer overbelastningen lang tid da mange har svært ved at finde årsagen og/eller den fornødne tid til ro og aflastning. Derfor kan det strække sig over uger og måneder.

Relaterede artikler

Kiropraktor i Aarhus
1 ud af 5 tør ikke gå til kiropraktor

Du skal ikke være nervøs,
når det siger knæk!

Copyright ® Nortvig & Uhrenholt - Kiropraktor i Aarhus