Slidgigt i ryggen (spondylartrose)

Rygsøjlen udsættes for belastning gennem hele livet og som følge heraf opstår der slidforandringer. Hvis der udelukkende er tale om slitage af ryggens knogler kaldes det for spondylose. Hvis der derimod også er tale om slid i rygsøjlens led, så kaldes det for spondylartrose, hvilket også kaldes slidgigt i ryggen i almindelig tale. Fælles for begge tilstande er, at de udvikles gradvist over tid og påvirker os alle før eller siden. Slitage og/eller slidgigt behøver dog ikke at være smertefuldt.

Hvilke symptomer giver slidgigt?

De hyppigste symptomer på slidgigt i ryggen er smerter, nedsat bevægelighed og stivhed. Slidgigt forekommer i lettere eller sværere grad hos de fleste mennesker over 60 år. Nogle yngre patienter vil udvikle slidgigt i ung alder, fx som følge af en rygskade. Det er dog ikke alle med slidgigt forandringer i rygsøjlen der har symptomer på sygdommen. Når der er slidgigt i et led så bliver det involverede led mere stift og ubevægeligt. Denne stivhed kan bevirke at de omkringliggende muskler og led også bliver stive, hvilket også kan give smerter.

Årsager til slidgigt i ryggen

Vi opdeler slidgigt i primær og sekundær slidgigt. Den primære slidgigt har ingen kendt årsag. Denne form for slid findes vi især hos den ældre befolkning og forandringerne tilskrives da også den almindelige aldringsproces. Den primære slidgigt  er ofte ret udbredt og generaliseret.

Den sekundære slidgigt har en kendt årsag. Oftest ses der meget lokaliserede slidforandringer et sted i rygsøjlen, fx omkring en meget slidt bruskskive (diskus), eller i et område hvor der tidligere har været et brud i rygsøjlen.

Hvordan diagnosticeres slidgig i ryggen?

En røntgenundersøgelse af din rygsøjle er den nemmeste metode til at påvise og evaluere sværhedsgraden af slidgigt. Det er en undersøgelse som alle kiropraktorer er uddannet til at foretage. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at supplere med en MR-skanning af rygsøjlen hvis man ønsker at se på bruskskiverne mellem ryghvirvlerne.

Behandling af slidgigt i ryggen

Der findes ikke en behandlingsform der kan fjerne slidforandringerne. Derfor sigter behandlingen at mindske konsekvenserne af sliddet. Den kiropraktiske behandling er målrettet på, i videst mulige omfang, at øge (normalisere) leddenes bevægelighed og reducere de påvirkede musklers spænding. Dette kan give en væsentlig smertelindring selv hos patienter med ret udtalte slidforandringer. Udover kiropraktorens behandling, vejledes patienten i at være fysisk aktiv og træne ryggen. Desuden kan kostvejledning og medicinsk behandling i samråd med egen læge være nødvendig. I tilfælde af svære degenerative forandringer med svære smerter kan et kirurgisk indgreb komme på tale.

Kiropraktisk udredning

Hvis du har spørgsmål vedrørende slidgigt i rygsøjlen er du velkommen til at kontakte klinikken. Du er også velkommen til at booke en tid til undersøgelse hos kiropraktoren.

Relaterede artikler

Kiropraktor i Aarhus
1 ud af 5 tør ikke gå til kiropraktor

Du skal ikke være nervøs,
når det siger knæk!

Copyright ® Nortvig & Uhrenholt - Kiropraktor i Aarhus