Scheuermanns sygdom

Scheuermanns sygdom (Morbus Scheuermann) er en juvenil osteokondrose, og er betegnelsen for en øget krumning af rygsøjlen. Sygdommen starten omkring puberteten og udvikler sig gradvist over tid indtil den stopper i starten af 20’erne. Hos nogle giver den ganske begrænsede gener imens andre er mere præget af lidelsen. Det er især drengene der rammes af denne sygdom.

Hvad forårsager Scheuermanns sygdom?

Sygdommen opstår som følge af en vækstforstyrrelse i knoglerne i rygsøjlen. Under væksten vokser forkanten mindre end bagkanten hvorved der dannes en kileform af knoglerne. Det sker oftest i brystrygsøjlen men kan også optræde i lænderyggen. Man mener der kan være en arvelig komponent da den ses hyppigere blandt søskende.

Hvilke gener får man?

De fleste oplever, at der er spændinger, træthed og smerter især i brystrygsøjlen. Det er især i de unge år at sygdommen giver smerter og symptomer. Hos nogle patienter aftager smerterne således, at de i voksenlivet har minimale gener. Andre får dog tilbagevendende ryggener og oplever en nedsat fysisk belastningsevne der fortsætter ind i voksenlivet. Uanset om der er smerter eller ej så vil de fleste imidlertid opleve, at deres holdning altid vil være præget af en øget krumning.

Røntgenundersøgelse af Scheuermanns sygdom?

Diagnosen stilles altid med en røntgenundersøgelsen af ryggen der vil vise kileformen af de påvirkede hvirvler (minimum 3 hvirvler). Desuden ses der ofte små indkærvninger i hvirvlernes endeplader, også kalde Schmorlske impressioner.

Kiropraktorens behandling

En del patienter med Scheuermanns sygdom har stivhed og smerter hvilket kan lindres med kiropraktisk behandling. I voksenlivet hvor sygdommen ikke længere er aktiv, kan den øgede krumning give anledning til stivhed og smerter. Hos den voksne er der bedre muligheder for at lindre smerterne og supplerende bløddelsbehandling og træning er også vigtig.

Træning som behandling

De fleste med Scheuermanns sygdom vil have glæde af træning, herunder mobiliserende træning. Det kan fx være yoga, pilates eller styrketræning. Træning der involverer mere dynamisk aktivitet er også godt for mange, fx svømning eller gymnastik. Vi rådgiver altid omkring relevant træning i forbindelse med behandlingen.

Kiropraktisk udredning

Hvis du har spørgsmål vedrørende Scheuermanns sygdom er du velkommen til at kontakte klinikken. Du kan også booke en tid til udredning hos kiropraktoren hvis du tror du har sygdommen.

Relaterede artikler

Kiropraktor i Aarhus
1 ud af 5 tør ikke gå til kiropraktor

Du skal ikke være nervøs,
når det siger knæk!

Copyright ® Nortvig & Uhrenholt - Kiropraktor i Aarhus