Skoliose

Skoliose er betegnelsen for en unormal krumning af rygsøjlen til en eller begge sider. Normalt skal rygsøjlen være fuldstændig lige set bagfra, men hos nogle har ryggen en krumning til en eller begge sider. De fleste skolioser udvikler sig i teenagealderen. Det er derfor vigtigt at få undersøgt ryggen hos de unge børn hvis de klager over ryggener og/eller ser ud som om de har en ”skæv ryg”.

Generelt om skoliose

Der findes flere former for skoliose. Den ikke-strukturelle (funktionelle) skoliose er ikke konstant til stede og vil sædvanligvis forsvinde når patienten ligger ned. Krumningen kan forsvinde hvis årsagen fjernes, som det ofte er tilfældet med et hold i lænden eller en diskusprolaps i lænden. Den strukturelle (anatomiske) skoliose er konstant til stede og krumningen vil ikke ændres når patienten lægger sig ned i modsætning til den funktionelle skoliose.

Hvordan stiller vi diagnosen?

I klinikken foretager vi en klinisk vurdering, hvilket især inkluderer en visuel inspektion af rygsøjlen i alle planer. Desuden laver kiropraktoren en række test hvor patienten bevæger sig i forskellige retninger og der mærkes grundigt efter på rygsøjlens led og muskler. Det er oftest muligt at stille diagnosen allerede på den kliniske undersøgelse.

Røntgenundersøgelse af skoliose

Røntgenundersøgelsen af ryggen benyttes stort set altid ifm. udredning af en patient med mulig skoliose. Billederne giver mulighed for at vurdere sværhedsgraden og retningen af skoliosen. Vi kan foretage denne røntgenundersøgelse på vores klinik i Aarhus. Desuden har vi nem udveksling med sygehusenes røntgenafdelinger, så vi altid har adgang til eksisterende optagelser. Ligeledes deles vores optagelser med sygehusene.

Skoliose

Kiropraktorens behandling af skoliose

Nogle typer af funktionelle skolioser kan behandles og fjernes med kiropraktisk behandling, fx hvis der er tale om en akut smertetilstand hvor ryggen tvinges ud i en krumning. De fleste skolioser kan dog ikke fjernes ved hjælp af kiropraktisk behandling. Derimod vil de fleste patienter med en skoliose kunne opleve smertelindring og øget fysisk belastningsevne med kiropraktisk manipulationsbehandling. Det skyldes, at den kiropraktisk behandling kan reducere spændingen i rygsøjlens led og muskler, der er naturlige følger af en skoliose.

Træning som behandling af skoliose

Træning er en helt central del af den langsigtede behandling af en skoliose. Vi varetager de indledende øvelser og vejleder gerne i træning. Derudover har vi et godt samarbejde med flere fysioterapeuter der er meget dygtige til at vejlede på den lange bane. I mere akutte situationer virker træningen dog ikke effektivt på smerterne.

Kiropraktisk udredning

Hvis du har spørgsmål vedrørende skoliose er du velkommen til at kontakte klinikken. Du kan også booke en tid til udredning hos kiropraktoren hvis du tror du har en skoliose.

Relaterede artikler

Kiropraktor i Aarhus
1 ud af 5 tør ikke gå til kiropraktor

Du skal ikke være nervøs,
når det siger knæk!

Copyright ® Nortvig & Uhrenholt - Kiropraktor i Aarhus