Morbus Forestier (DISH)

Morbus Forestier kaldes også for Diffus Idiopatisk Skeletal Hyperostose (DISH). Det er en rygsøjlesygdom, der er kendetegnet ved tiltagende forkalkning af især de lange ledbånd omkring rygsøjlen. Som følge deraf bliver ryggen gradvist mere stiv. Det er vigtigt at bevare smidigheden og mobiliteten af rygsøjlen i det omfang det er muligt. Din kiropraktor kan hjælpe gennem behandling, vejledning og rådgivning om relevante øvelser.

Er Morbus Forestier farlig?

Nej – sygdommen er ikke farlig. Den er heller ikke inflammatorisk, hvilket betyder at den er uden gigtbetændelse.

Hvorfor opstår Morbus Forestier?

Man ved ikke hvorfor der er nogle mennesker der udvikler denne sygdom. Den er ikke arveligt betinget og man kender ikke årsagen til sygdommen.

Hvordan stiller vi diagnosen?

Rent klinisk klager patienten som regel over stivhed i ryggen og periodiske smerter. På undersøgelsen ses tydeligt nedsat mobilitet, med mindre det er på et tidligt tidspunkt af sygdommen at undersøgelse finder sted.

Røntgenundersøgelse af Morbus Forestier

Diagnosen stilles stort set altid på basis af en røntgenundersøgelse. Vi har mulighed for at tage de relevante billeder på vores klinik i Aarhus og kan derfor stille diagnosen. Det er sjældent nødvendigt med yderligere skanninger. Røntgenbillederne viser de karakteristiske forkalkninger  der kendetegner denne lidelse. De ses fortil på rygsøjlen og ud til siden, oftest på den højre side. På nedenstående illustration ses forkalkningerne tydeligt i de røde bokse.

Morbus Forestier røntgen

Kiropraktorens behandling af Morbus Forestier

Smerter og stivhed kan som regel lindres med kiropraktisk manipulationsbehandling og supplerende bløddelsbehandling. Derudover er vejledning i hjemmetræning en vigtig del af den langsigtede behandling. Ofte indleder vi et samarbejde med en fysioterapeut da det ofte giver god mening med vedholdende træning og vejledning. Hvis der er stivhed og smerter kan kiropraktoren ofte hjælpe.

Kiropraktisk udredning

Hvis du har spørgsmål vedrørende Morbus Forestier er du velkommen til at kontakte klinikken. Du kan også booke en tid til udredning hos kiropraktoren hvis du gerne vil undersøges.

Relaterede artikler

Kiropraktor i Aarhus
1 ud af 5 tør ikke gå til kiropraktor

Du skal ikke være nervøs,
når det siger knæk!

Copyright ® Nortvig & Uhrenholt - Kiropraktor i Aarhus