Columnafraktur (brud på ryggen)

OBS: Ved alvorlige ulykker og/eller mistanke om brud på ryggen skal der altid søges direkte kontakt til skadestuen via 112. Brud på ryggen er en alvorlig tilstand og skal derfor altid vurderes lægefagligt snarest muligt. Det hænder imidlertid, at en tilskadekommen ikke mistænker brud på rygsøjlen og derfor ikke søger kontakt til sygehuset eller den praktiserende læge. Nogle af disse patienter konsulterer derfor en kiropraktor på et tidspunkt.

Konsultation i klinikken

Fra tid til anden konsulteres vi af patienter der har pådraget sig rygsmerter efter mere eller mindre alvorlige traumer. Nogle gange mistænker vi et brud på rygsøjlen (columnafraktur). I disse tilfælde foretager vi altid en røntgenundersøgelse af ryggen. Det er især vigtigt hos ældre patienter, hvor der kan være tale om knogleskørhed (osteoporose), hvis smerterne er voldsomme eller hvis traumets karakter øger risikoen for brud på ryggen.

Røntgenundersøgelsen

De fleste brud er nemme at identificere på et røntgenbillede. Det kan nogle gange være svært at vurdere om der er tale om et frisk/nyt brud eller en ældre skade. Derfor kan der nogle gange være behov for at lave yderligere undersøgelser. Hvis der er mistanke om et brud, som vi ikke kan identificere, så henviser vi altid til yderligere undersøgelse. Det kan ske direkte fra klinikken, fx til en CT-skanning på sygehuset eller via den praktiserende læge, hvis der er behov herfor. Skanningen vil efterfølgende kunne bekræfte eller afvise mistanken.

Columnatraktur

Sker det tit og hvad gør man?

Heldigvis er brud i rygsøjlen et sjældent fund i vores klinik. Langt de fleste patienter med smerter i ryggen har ikke en fraktur og kan modtage kiropraktisk behandling. Hvis der konstateres et brud i rygsøjlen har patienterne imidlertid brug for korrekt opfølgning, undersøgelse, behandling og vejledning. Derfor involveres skadestuen eller den praktiserende læge altid med det samme. Nogle patienter har glæde af meget mild, specialiseret og hensyntagende kiropraktisk vejledning og håndtering gennem de første 2-3 måneder, samt smertelindring (fx gennem medicinering hos den praktiserende læge) og eventuelt let bløddelsbehandling. I forbindelse med at bruddet heler op bliver det gradvist vigtigere at sikre tilbagevenden til normal mobilitet, bevægelse og fysisk formåen. Når bruddet og vævet omkring efter nogle måneder er helet fuldstændigt op så vil man i princippet kunne modtage kiropraktisk behandling på stedet igen. Vi vælger dog altid en meget forsigtig tilgang og undlader som oftest at behandle direkte på det tidligere brudsted.

Opfølgende undersøgelse

Vi henviser stort set altid midaldrende og ældre patienter med akut opståede frakturer til en DXA-skanning og undersøgelse hos den praktiserende læge. Skanningen vil kunne vise om der er tale om osteoporose, hvilket i så fald medfører yderligere opfølgende undersøgelser og anden relevant behandling på sygehuset.

Har du spørgsmål?

Du er altid velkommen til at kontakte os på klinikken hvis du har spørgsmål vedrørende frakturer og skader på rygsøjlen. Du kan ringe ind til vores sekretær på 86181022 og lægge en besked til en af kiropraktorerne der efterfølgende vil ringe tilbage til dig.

Relaterede artikler

Kiropraktor i Aarhus
1 ud af 5 tør ikke gå til kiropraktor

Du skal ikke være nervøs,
når det siger knæk!

Copyright ® Nortvig & Uhrenholt - Kiropraktor i Aarhus