Osteoporose/knogleskørhed

Knogleskørhed er den almindelige betegnelse for osteoporose der i virkeligheden hentyder til at knoglerne er porøse. Det betyder med andre ord, at knoglerne ikke har den forventede styrke. Som udgangspunkt er osteoporose en aldersrelateret tilstand, således at det primært ses hos den aldrende befolkningsgruppe, men der findes en række undtagelser hvilket du kan se i nedenstående tekst.

Hvad er osteoporose?

I virkeligheden aftager knoglekvaliteten hos os alle fra omkring 30-årsalderen. Problemet opstår hvis afkalkningen sker for tidligt hvilket kan have mange forskellige årsager. Osteoporose gør ikke ondt før der opstår brud. Derimod kan det betragtes som en tilstand der medfører, at risikoen for at pådrage sig et brud, fx lårbensbrud eller kompressionsfraktur i rygsøjlen, stiger. Med en stigende alder vil et brud kunne medføre mere komplicerede forløb, dårligere behandlingsmuligheder, flere og længerevarende smerter og i det hele taget en dårligere prognose. Derfor skal forebyggelsen tages alvorligt.

Knoglemasse i forhold til alder

Hvem får osteoporose?

Det er oftest midaldrende og ældre kvinder der udvikler osteoporose på grund af hormonelle forandringer omkring overgangsalderen. Mænd kan også udvikle osteoporose, men da oftest hos den ældre del af befolkningen. Yngre personer kan også udvikle osteoporose, fx grundet anden sygdom eller som følge af inaktivitet i forbindelse med en alvorlig ledskade eller knoglebrud.

Eksempler på risikofaktorer

  • Familiehistorie af osteoporose
  • Tidlig overgangsalder (menopause)
  • Lavt testosteronniveau (mænd)
  • Lav kropsvægt
  • Inflammatoriske og neurologiske sygdomme
  • Stofskiftesygdomme (endokrine sygdomme)
  • Medicinering gennem længere tid med fx glukokortikoid
  • Fejlernæring
  • Stort alkoholindtag over tid
  • Tobaksrygning over tid

Hvordan stilles diagnosen?

En almindelig røntgenundersøgelse eller skanning rejser nogle gange mistanken om osteoporose. Den endelige diagnose stilles imidlertid ved en særlig type skanning kaldet DXA-skanning. Undersøgelsen er smertefri og er hurtigt overstået. Svaret fra DXA-skanningen beskriver knoglekvaliteten af rygsøjlen og hoften. Det oplyses flere værdier, hvoraf den mest almindeligt anvendte til beskrivelse er din T-score. Desuden er det altid nødvendigt at få foretaget en blodprøve hos den praktiserende læge.

T-score

Kiropraktorens rolle

I praksis ser vi en del ældre patienter og vi foretager desuden røntgenundersøgelser på indikation. Derfor ser vi patienter i risiko for at have osteoporose, nogle har klager der rejser mistanke om osteoporose og vi ser desuden røntgenoptagelser hvor knogletegningen tyder på osteoporose. Ved enhver mistanke henviser din kiropraktor videre til opfølgende udredning hos den praktiserende læge. Dette vil altid ske med en samtidig orienterende skrivelse (epikrise) til lægen.

Medicinsk behandling

Hvis der konstateres osteoporose så iværksættes der behandling på sygehuset og hos den praktiserende læge. Behandlingen vil oftest være medicinsk og inkluderer altid vejledning i forhold til relevant træning, motion og livsstilsændringer hvis nødvendigt. Desuden vil man i forbindelse med den opfølgende udredning undersøge om der kan være særlige årsager til at man har udviklet osteoporose.

Supplerende konservativ behandling

Den praktiserende læge og den involverede sygehusafdeling vil altid give en række gode råd omkring livsstilen. Ved at ændre i nogle af disse er det muligt at præge sygdomsbilledet i en positiv retning. Hos kiropraktoren bliver disse også gerne italesat;

Kosten:Du skal indtage tilstrækkeligt kalcium og D-vitamin.
Livsstil:Reducer vægten, drik mindre alkohol og stop rygning.
Aktivitet:Bevar eller øg mængden af motion, styrketræning og fysisk aktivitet. Det vil stimulere muskelmassen og stimulere knoglestyrken særligt gennem vægtbærende træning. Holdtræning anbefales fx hos fysioterapeut. Desuden vil din mobilitet og balance forbedres, hvilket reducerer risikoen for fald.

Har du brug for hjælp?

Har du spørgsmål vedrørende osteoporose er du velkommen til at kontakte os på klinikken. Du kan også vælge at kontakte din praktiserende læge.

Relaterede artikler

Kiropraktor i Aarhus
1 ud af 5 tør ikke gå til kiropraktor

Du skal ikke være nervøs,
når det siger knæk!

Copyright ® Nortvig & Uhrenholt - Kiropraktor i Aarhus