POLICE-princippet

POLICE-princippet blev iværksat i 2012 til erstatning af det tidligere RICE-princip. RICE-princippet har fundet anvendelse de seneste årtier og har været baseret på ro, is, kompression og elevation. Det nyere POLICE-princip følger naturligt op på den tidligere vejledning, men sætter ekstra fokus på betydningen af tidlig bevægelse under hensyn til beskyttelse af vævet. Med andre ord, er det vigtigt, at det beskadigede væv bliver stimuleret tidligt men at det sker i sikre rammer hvor vævet er beskyttet (Protection) og ligeledes ikke bliver overbelastet (Optimal Loading).

POLICE

  • Protection (beskyttelse af vævet, fx et støttebind)
  • Optimal Loading (optimal belastning – dvs. hensyntagende ibrugtagning)
  • Ice (is – dvs. tidlig og hyppig nedkøling med beskyttende klæde mellem is og hud)
  • Compression (kompression af vævet så tidligt som muligt)
  • Elevation (løft vævet op så tidligt som muligt).

Hvordan følger jeg dette princip?

Det er netop en af det store udfordringer – det kan være svært at vide hvornår, hvordan og hvor meget et beskadiget væv må belastes. Derfor er en sundhedsfaglig vurdering og vejledning utrolig vigtig. Den sker ofte hos den praktiserende læge, men kan ganske ofte ligeså godt finde sted hos en kiropraktor eller fysioterapeut med erfaring indenfor håndtering af akutte skader.

Is eller ingen is?

Det er et relevant spørgsmål at stille. Vi ved at nedkøling med en ispose hæmmer blodcirkulationen lokalt i vævet og medfører mindre hævelse i vævet samt virker smertelindrende. Noget tyder dog på, at det også forsinker helingen efter skaden pga. den nedsatte blodgennemstrømning. Ikke desto mindre tyder alt på, at den samlede effekt taler til fordel for brug af is i den akutte fase.

Har du brug for hjælp?

Hvis du har en skade og gerne vil undersøges og/eller behandles, så er du velkommen til at kontakte os på klinikken på 86181022 eller sendes en mail via vores kontaktside.

Relaterede artikler

Copyright ® Nortvig & Uhrenholt - Kiropraktor i Aarhus