Intern springhofte

Dybt i lysken ligger den vigtige og stærke hoftebøjer m. iliopsoas, der primært medvirker til løft/bøjning af benet. Et problem med denne hoftebøjer kan medføre lyskesmerter. Der er imidlertid en række forskellige tilstande der kan give smerter i lysken hvorfor en grundig klinisk vurdering altid anbefales.

Symptomer på intern springhofte

Som oftest vil patienten klage over smerter dybt i lysken ledsaget af kliklyde i forbindelse med bevægelse af benet. Smerterne vil ofte være jagende af karakter. Bevægelse, spring og gang vil derfor typisk frembringe smerterne, mens hvile oftest reducerer smerterne.

Er klik i hoften/lysken altid et problem?

Nej, det er det ikke. Det er vigtigt at understrege, at det kan være helt normalt at opleve klik inde i og uden på hoften/lysken uden at det er et problem. Mange vil opleve sådanne klik uden at der er en smerte forbundet med klikket, hvilket altså kan være helt normalt. Hvis det udvikler sig, bliver hyppigere og/eller smertefuldt så er det imidlertid en anden sag.

Årsag er til intern springhofte

Den interne springhofte skyldes ofte overbelastning, fx gentagne og vedvarende belastninger man ikke er vant til. Ofte opstår problemet over en længere periode, men akutte tilfælde ses også. Overbelastningen medfører irritation og/eller inflammation (betændelse) af den dybe hoftebøjers muskelsene (iliopsoas-senen), hvilket får den til at hæve og derved komme i klemme dybt i lysken.

Intern springhofte

Diagnose af intern springhofte

Diagnosen baseres på en klinisk vurdering, hvilket betydet at din kiropraktor kan stille diagnosen. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt, at der foretages en ultralydsskanning eller en MR-skanning.

Konservativ behandling

Langt de fleste tilfælde af en intern springhofte kan behandles konservativt, dvs. uden operation og medicin. Behandlingen afhænger af en korrekt diagnose og består oftest af vejledning om hvile og aflastning, bløddelsbehandling og træningsvejledning. I nogle tilfælde er der relation til leddysfunktion (oftest lænden, bækkenleddet eller hofteleddet) hvorfor det også er vigtigt at behandle disse.

Kirurgisk behandling

I sjældne tilfælde kan det være nødvendigt at foretage et kirurgisk indgreb. Som regel vil man dog have forsøgt konservative behandlingstiltag gennem en længere periode før dette bør overvejes.

Har du brug for hjælp?

Hvis du har et problem med smerter og kliklyde i lysken kan det tænkes at du har en intern springhofte. Hvis du har brug for en faglig vurdering er du velkommen til at kontakte klinikken for en konsultation hos en af kiropraktorerne. Du er velkommen til at ringe til os på 86181022.

Ofte stillede spørgsmål

Få svar på nogle af de mest stillede spørgsmål til den interne springhofte i vores klinik.

Hvad er symptomerne på en intern springhofte?
En intern springhofte giver ofte smerter dybt i lysken, og kan være ledsaget af kliklyde under bevægelse af benet. Smerterne kan være jagende og forværres typisk ved bevægelse, spring og gang.

Er klik i hoften eller lysken altid et problem?
Nej, ikke nødvendigvis. Klik i hoften eller lysken kan være helt normalt. Problemet opstår, hvis klikket bliver hyppigere og/eller smertefuldt, hvilket kan indikere en underliggende problemstilling som for eksempel en intern springhofte.

Hvad er årsagerne til en intern springhofte?
En intern springhofte opstår ofte på grund af overbelastning, ved for eksempel gentagne og vedvarende belastninger, som man ikke er vant til. Disse nye, intense belastninger kan medføre irritation og/eller betændelse af senen på den dybe hoftebøjer iliopsoasmusklen, hvilket fører til smerter i lysken.

Hvordan stilles diagnosen for en intern springhofte, og hvilke undersøgelser er nødvendige?
Diagnosen stilles ved en klinisk vurdering, normalt udført af din læge eller kiropraktor. I nogle tilfælde kan yderligere undersøgelser som ultralyd eller MR-skanning være nødvendige for at bekræfte diagnosen.

Hvordan behandles en intern springhofte, og hvornår er kirurgi nødvendig?
Langt de fleste tilfælde kan behandles konservativt med hvile, manipulationsbehandling bløddelsbehandling og træningsvejledning. Kirurgi er sjældent nødvendigt og overvejes kun, hvis konservative behandlinger ikke har været effektive over en længere periode.

Relaterede artikler

Kiropraktor i Aarhus
1 ud af 5 tør ikke gå til kiropraktor

Du skal ikke være nervøs,
når det siger knæk!

Copyright ® Nortvig & Uhrenholt - Kiropraktor i Aarhus