Slidgigt i hofteleddet (coxartrose)

Slidgigt i hofteleddet påvirker rigtig mange mennesker før eller siden i livet. Slidgigten kan være ganske diskret uden de store gener, men med tiden medfører sliddet bevægeindskrænkning, stivhed og smerter. De fleste oplever startbesvær, fx om morgenen eller efter at have siddet stille. Ligeledes oplever de fleste en nedsat fysisk belastningsevne, fx nedsat gangdistance og hurtigere til smerter i hoften ved brug.

Hvorfor opstår der slidgigt i hoften?

Hofteleddet bruges hele tiden ifm. vægtbæring og er derfor i risiko for at udvikle slid over tid. Hofteleddene bærer kroppens vægt og er samtidigt ansvarlige for en stor grad af vores mobilitet. Derfor er slid af netop hoftens led et hyppigt problem blandt den midaldrende og ældre befolkningsgruppe. Tidligere traumer til hofteleddet, medfødt hoftedysplasi eller erhvervet impingement øger desuden risikoen for at udvikle slidgigten.

Diagnose af en slidt hofte

Kiropraktoren kan allerede fra sygehistorien få mistanken om slidgigt i hofteleddet. Klinisk kan der foretages en række test der har til formål at understøtte den mistanke. Den endelige diagnose er dog altid baseret på en røntgenundersøgelse.

Røntgenundersøgelse af hofteleddet

På vores klinik i Aarhus kan vi både foretage røntgenundersøgelsen af hofteleddene og den efterfølgende radiologiske vurdering. Det er som regel meget nemt at se om der er slid i hofteleddet, da der vil være mindre brusk samt øvrige tegn på degenerative forandringer i leddet. Røntgenbeskrivelsen sendes altid til den praktiserende læge til orientering.

Forebyggelse af slidgigt

Vi anbefaler altid forebyggelse fysisk aktivitet og træning hvilket vi kan rådgive omkring. I tilfælde af eksisterende slidgigt i hoften er det endnu vigtigere at træne korrekt og modtage eventuel relevant behandling.

Kiropraktorens behandling af en slidt hofte

Kiropraktorerne har vist sig at have en vigtig rolle i netop behandlingen af slidgigt da hoftetræning alene ikke er tilstrækkelig effektiv. Mobilisering og manipulationsbehandling i kombination med vejledt træning har vist sig at være effektiv for nogle patienter til at reducere smerter, øge den fysiske formåen og dermed også livskvaliteten. Nogle patienter har glæde af supplerende GLA:D træning hos fysioterapeuten.

Skal jeg opereres hvis jeg har en slidt hofte?

Ikke nødvendigvist. Det afgørende er hvor svære slidændringer der kan konstateres og hvor invaliderende smerterne er for den enkelte patient. Hvis man er hårdt medtaget og konservative behandlingsforsøg ikke har kunnet lindre smerterne tilstrækkeligt, så bør operation overvejes. Det sker ved en undersøgelse i hoftesektoren på sygehuset.

Kontakt os

Har du spørgsmål til kiropraktoren omkring slidgigt i hoften eller ønsker du at besøge os på klinikken i Århus, så er du meget velkommen til at kontakte os.

Relaterede artikler

Kiropraktor i Aarhus
1 ud af 5 tør ikke gå til kiropraktor

Du skal ikke være nervøs,
når det siger knæk!

Copyright ® Nortvig & Uhrenholt - Kiropraktor i Aarhus