Impingement (indeklemning) i hofteleddet

Impingement i hofteleddet antyder, at der er noget der bliver mast eller klemt et eller andet sted i hofteleddet. Mange patienter oplyser, at de har udviklet symptomerne over en længere periode. Impingement er kendetegnet ved hoftesmerter i bestemte bevægelser, stivhed i leddet og tendens til jag i hoften/lysken. Konsekvensen kan være udvikling af tidlig slidgigt i hofteleddet.

Hvad er indeklemning (impingement)

Indeklemning i hofteledddet kaldes også femoro-acetabulær impingement (FAI) og er den betegnelse som vi benytter i praksis. FAI dækker over flere typer strukturelle afvigelser/forandringer, der kan medføre funktionsrelaterede smerter og tidlig slidgigt i hoften (coxartrose).

CAM og Pincer deformitet

Indeklemning (eller FAI) relateres ofte til strukturelle godartede knogleforandringer i hofteleddet, også kaldet CAM-deformitet eller Pincer-deformitet. De medfører begge øget belastning af hoftens strukturer, herunder ledbrusken, ledlæben (labrum), ledkapslen og musklerne. Begge er placeret tæt på hofteleddet, med CAM-deformiteten på lårbensknoglen og Pincer-deformiteten på bækkenet. Begge kan ses på en røntgenundersøgelse og/eller en skanning.

Indeklemning hoften

Klinisk undersøgelse af hofteleddet

Kiropraktoren vil gennemføre en række test hvorved det kan vurderes om der er tegn på impingement. Efterfølgende vil en røntgenundersøgelse af hofteleddet give yderligere information.

Røntgenundersøgelse af impingement i hoften

Kiropraktoren kan foretage en særlig røntgenundersøgelse af hofteleddet. Den vil vise selve hofteleddet, herunder ledbruskens tykkelse, den underliggende knogle og en række vinkler af knoglerne. Hvis der er udtalte forandringer anbefaler kiropraktoren opfølgende undersøgelse i hoftesektoren (sygehusregi) og ofte bliver der foretaget yderligere skanning af leddet.

Kiropraktisk behandling af impingement

Milde typer af impingement kan vi, som kiropraktorer, ofte have held med at løse. En del impingementskader er desværre resultater af langvarig fejlbelastning, hvorfor der ofte sker skade på de afklemte strukturer. I disse tilfælde kan kiropraktorens behandling muligvis lindre, men næppe helbrede lidelsen. Du er altid velkommen til at kontakte os på vores klinik i Aarhus for at høre om vi kan hjælpe dig.

Relaterede artikler

Kiropraktor i Aarhus
1 ud af 5 tør ikke gå til kiropraktor

Du skal ikke være nervøs,
når det siger knæk!

Copyright ® Nortvig & Uhrenholt - Kiropraktor i Aarhus