De fleste danskere prøver at have ondt i nakken på et tidspunkt i deres liv. For de fleste giver det ikke anledning til de store udfordringer og nakkesmerterne vil være milde og kortvarige. Der er dog en del danskere der har tendens til tilbagevendende nakkesmerter og nogle vil have kroniske nakkesmerter. De patienter der er værst ramt har konstante smerter i nakken.
Akutte nakkesmerter opstår typisk pludseligt, nogle gange uden tydelig kendt årsag. Smerterne kan være ret udtalte og er oftest ledsaget af stivhed i nakkens bevægelse. I langt de fleste tilfælde er der tale om spændinger i led (ledlåsninger) og/eller muskler. I nogle tilfælde opstår nakkesmerterne efter ulykker, fx trafikulykke (se piskesmæld) hvor supplerende vejledning og træning ofte ligeledes vil være nødvendigt. Oftest er det dog mindre alvorlige årsager, fx ligget forkert eller siddet med hovedet drejet foran en skærm. Nogle gange ved man ikke hvorfor det er opstået.
Kroniske nakkesmerter er som navnet antyder vedvarende eller hyppige nakkesmerter i gennem længere tid (mindst 3 måneder). Smerterne kan være så udtalte og intense, at det begrænser mulighederne for at passe arbejdet og leve et ”normalt” liv. Kroniske nakkesmerter udvikles ofte i forbindelse med mere komplekse tilstande.
Akutte nakkesmerter kan behandles effektivt med kiropraktisk behandling. Kroniske nakkesmerter kan ligeledes behandles, men det kan være sværere at få et godt resultat. Individuelt tilpassede behandlingsforløb med kiropraktiske behandlinger, vejledning og aktiv hjemmetræning/øvelser vil dog være et godt behandlingstilbud for de fleste. Når nakkesmerterne er lokaliserede i den øverste del af nakken kan det nogle gange opleves som en slags hovedpine. I virkeligheden er hovedpine i baghovedet ofte den primære klage ved disse nakkesmerter. I overgangen mellem nakkens øverste hvirvler og kraniet findes strukturer der er meget følsomme overfor spændinger. Ofte vil en kombineret ledfrigørende behandling i kombination med supplerende bløddelsbehandling/massage kunne fjerne symptomerne. Nakkesmerter i overgangen imellem nakken og brystrygsøjlen er ganske hyppige. De har en tydelig relation til vores holdning i stående og siddende, hvor muskler og led irriteres/overbelastes ved vedvarende dårlig holdning. Løsningen er derfor ofte forbundet med behandling af de påvirkede muskler og led, i kombination med holdningskorrektion igennem vejledning og træning af relevante muskler.
Hvis du har nakkesmerter af kortere eller længere varighed så er du velkommen til at blive undersøgt hos vores kiropraktor i Aarhus. Du kan kontakte os på mail eller telefon 86181022.
Få svar på nogle af de mest stillede spørgsmål til nakkesmerter i vores klinik.
Hvad er almindelige årsager til nakkesmerter?
Almindelige årsager til nakkesmerter inkluderer spændinger i muskler, nedsat ledfunktion med stivhed i nakken, dårlig kropsholdning, skader som forstuvninger eller piskesmæld og degenerative lidelser såsom slidgigt.
Hvordan kan man lindre nakkesmerter derhjemme?
Hjemmemetoder til lindring af nakkesmerter inkluderer anvendelse af varme eller is, strækøvelser, almindelig motion og træning, massage og reduktion af skærm- og telefonbrug.
Hvornår bør man søge lægehjælp for nakkesmerter?
Man bør søge læge ved nakkesmerter, hvis nakkesmerterne er intense, vedvarende, forbundet med høj feber, tab af følelse eller svaghed i arme eller ben, eller opstår efter en skade eller ulykke.
Hvilke professionelle behandlingsmuligheder findes der for nakkesmerter?
Professionelle behandlingsmuligheder kan omfatte behandling ved læge, kiropraktor eller fysioterapeut, smertestillende medicin, muskelafslappende midler og kun i sjældne tilfælde kirurgi afhængigt af årsagen og sværhedsgraden af nakkesmerterne.
Hvordan kan man forebygge nakkesmerter?
Forebyggelse af nakkesmerter involverer god ergonomi ved arbejdspladsen, regelmæssig motion, korrekt hovedstøtte under søvn, og begrænsning af gentagne belastende bevægelser.