Foraminalstenose i nakken

Der er flere årsager til udstrålende smerter fra nakken. Foraminalstenose er er tilstand hvor der er pladsmangel til de nerver der passerer ud til armen. Når nerverne skal passere gennem en mindre åbning i rygsøjlen er den sårbar for manglende plads hvorved den kan blive klemt. Tilstanden ses især hos ældre personer hvor den skyldes slidændringer i rygsøjlen. Foramen henviser til åbningen i rygsøjlen, imens stenose betyder forsnævring.

Hyppige årsager til foraminalstenose i nakken

En diskusprolaps i nakken kan skabe pladsmangel idet den presser bagud og til siden hvorved der bliver pladsmangel. Dette sker hyppigt i alderen 30-50 år. En anden meget hyppig årsag er slidgigt i nakken hvilket medfører nydannelse af knoglevæv. Disse knoglepåbygninger skaber ligeledes pladsmangel i den åbning hvor nerven passerer gennem for at komme ned til armen. Slidgigten ses oftere hos patienter over 50 års-alderen.

Foraminalstenose

Hvordan opleves smerterne ved foraminalstenose?

Smerterne vil ligne de smerter man har når der er en diskusprolaps i nakken. Nerven kommer i klemme hvilket forårsager smerter i et bestemt mønster langs den pågældende nerve. Smerterne kan derfor nå helt ud til hånden. Nervesmerter er meget ubehagelige, jagende og borende og ikke til at ignorere. Desuden ophører eller nedsættes nervens funktion, hvilket kan opleves ved at følesansen i en del af armen nedsættes eller at der opleves styrketab i enkelte af armens muskler.

Skal jeg opereres hvis jeg har foraminalstenose?

For langt de fleste er det ikke nødvendigt at operere. Problemet er imidlertid, at skyldes foraminalstenosen degenerative forandringer, dvs. knoglepåbygninger, så vil det have en tendens til at forværres over tid. Derfor kan en operation komme på tale på et tidspunkt i livet. Patienter der er svært medtaget og hvor konservative behandlingstiltag ikke har nævneværdig effekt, bliver ofte tilbudt vurdering hos en kirurg med henblik på eventuelt operation.

Hvordan hjælper kiropraktisk behandling på foraminalstenose?

Den kiropraktiske behandling søger at optimere og forbedre nakkens mobilitet og smidighed. Derved vil hævelserne og spændingerne aftage med tilhørende smertelindring, gradvis øget mobilitet og funktionsevne. Ved anvendelse af en række forskellige manuelle teknikker/behandlinger, vejledning omkring specifikke øvelser og daglige aktiviteter er det oftest muligt at skabe et godt resultat med symptomlindring. Prognosen og tidshorisonten varierer fra person til person afhængig af sværhedsgraden af og den præcise årsag til foraminalstenosen.

Hvad kan jeg gøre?

Hvis du har smerter i nakken og/eller armen vil vi altid anbefale, at du bliver undersøge hos din praktiserende læge eller hos din kiropraktor. Du er velkommen til at kontakte os med henblik på en undersøgelse på 86181022. 

Relaterede artikler

Kiropraktor i Aarhus
1 ud af 5 tør ikke gå til kiropraktor

Du skal ikke være nervøs,
når det siger knæk!

Copyright ® Nortvig & Uhrenholt - Kiropraktor i Aarhus