Spinalstenose i nakken

En tilstand kaldet spinalstenose kan ses især i den ældre del af vores befolkning. Problemet skyldes ofte lokaliserede slidforandringer der kan opstå i lænden og nakken og medfører pladsmangel. Af den grund kommer nerverne i klemme, hvilket medfører en række klassiske symptomer.

Hvordan opstår spinalstenose?

Der er flere årsager til spinalstenose. Den hyppigste er slidgigt i rygsøjlen der bevirker, at der opstår knoglepåbygninger inde i rygsøjlen hvilket skaber pladsmangel. Spinalstenose opstår derfor oftest hos personer over 50 års alderen. Hvis man har haft en diskusprolaps øges risikoen for spinalstenose. Andre har rygskader eller medfødte lidelser der kan medføre pladsmangel.

Hvilke er de hyppigste symptomer?

Som konsekvens af pladsmanglen bliver de bløde og sårbare nerver klemt hvilket kaldes for neurogen claudicatio. Spinalstenose i nakken kan være meget problematisk da rygmarven kan komme i klemme. Smerter i nakken, udstrålende gener og smerter til arme og ben samt føleforstyrrelser er hyppige gener. Der kan opstå balanceproblemer og en række neurologiske symptomer kan følge med.

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen baseres på sygehistorien, den kliniske undersøgelse og resultaterne af den billeddiagnostiske undersøgelse. Alle patienter med mistanke om spinalstenose i nakken bliver undersøgt ved en røntgenundersøgelse i vores klinik eller på hospitalet. Nogle patienter får desuden foretaget en MR-skanning af rygsøjlen hvor det er muligt at foretage en mere præcis opmåling af pladsforholdene i rygsøjlen og stille den endelige diagnose.

Kan kiropraktisk behandling helbrede spinalstenose?

Kiropraktisk behandling kan ikke fjerne årsagen til spinalstenose hvis den skyldes slidgigt. Hvis spinalstenosen i nakken skyldes en diskusprolaps så er det muligt at opnå helbredende behandling. Afhængig af sværhedsgraden af symptomerne og den præcise årsag til spinalstenose, så vil de fleste patienter kunne have glæde af kiropraktisk behandling. Behandlingen består bl.a. af manuelle teknikker, mobilisering og stræk, gennemgang af øvelser og vejledning vedrørende daglige gøremål og aktiviteter. Hvis de konservative behandlingstiltag imidlertid ikke har tilstrækkelig virkning, så bør operation altid overvejes. Det vil i så fald ske i samråd med den praktiserende læge og speciallægerne på sygehuset.

Har du brug for hjælp?

Hvis du mistænker, at du har spinalstenose i nakken kan du altid spørge os i klinikken i Aarhus. Spørg efter kiropraktoren eller book en konsultation til vurdering af din situation på 86181022.

Relaterede artikler

Kiropraktor i Aarhus
1 ud af 5 tør ikke gå til kiropraktor

Du skal ikke være nervøs,
når det siger knæk!

Copyright ® Nortvig & Uhrenholt - Kiropraktor i Aarhus