Vores ældre medborgere har også været unge engang, og erkender ofte, at ”alderen trykker”. Ikke desto mindre har de ældre i stigende grad et ønske om at forblive adrætte, aktive og forfølge nye drømme i livet. Derfor gør de en stor indsats for at sikre en høj livskvalitet, også når det kommer til bevægeapparatet.
Kroppen slides gradvist med tiden. Det påvirker blandt andet leddene i bevægeapparatet, for eksempel slidgigt i hofteleddene, knæleddene og rygsøjlen. Slidgigt i leddene kan give smerter og stivhed. Det er som regel dog først ved svære slidændringer, at det begynder at give invaliderende smerter. Voksne omkring 50-årsalderen oplever i stigende grad disse ændringer. Er der tale om gamle skader, så fremskyndes slidændringerne så de kan optræde tidligere. Smerter i bevægeapparatet hos voksne skyldes dog langt oftere spændinger i muskler og led. Nogle vil have gener fra en diskusskade (for eksempel diskusprolaps i lænden) og andre vil have gener som følge af en ryglidelse eller anden sygdom. Hos de ældre kan mere udtalte slidændringer i rygsøjlen medvirke til spinalstenose.
Hvis du har gener i bevægeapparatet, for eksempel lændesmerter eller hoftesmerter, så anbefaler vi altid en konsultation med henblik på vurdering af din tilstand. Vi har mulighed for at foretage en grundig undersøgelse, supplere med et relevant røntgenbillede og stille en arbejdsdiagnose. Derved kan vi skræddersy et behandlingsforløb med tilhørende vejledning i hjemmeøvelser og daglige aktiviteter til den enkelte patient. Kiropraktisk behandling vil meget ofte kunne bidrage til øget livskvalitet: mindre stivhed, færre smerter og øget mobilitet er realistiske mål for mange behandlingsforløb. En stigende alder øger risikoen for slid, belastningsskader og nedsat restitutionsevne. Men alder er ingen hindring for behandling i sig selv. Målrettede indsatser via din kiropraktor giver derfor god mening for de fleste. Vi har desuden altid et godt samarbejde med den praktiserende læge og med lokale fysioterapeuter hvis der er behov for mere specialiseret træning, for eksempel rygskole og GLA:D rygtræning.
Hvis du tænker du har brug for en konsultation hos en af vores kiropraktorer så er du meget velkommen til at kontakte os på klinikken på 86181022.
Få svar på nogle af de mest stillede spørgsmål til ryggener hos voksne og ældre i vores klinik.
Hvorfor oplever voksne og ældre mennesker smerter i bevægeapparatet?
Smerter i bevægeapparatet hos voksne og ældre kan skyldes slidgigt i led, spændinger i muskler og led, diskusprolaps, ryglidelser eller andre sygdomme. Slidændringer i leddene debuterer især omkring 50-årsalderen, og gamle skader kan ligeledes fremskynde udviklingen af smerter og stivhed. Både midaldrende og ældre kan imidlertid også har gener og smerter som følge af muskel- og ledspændinger der oftest kan kan lindres/fjernes med relevant behandling hos kiropraktoren.
Hvad kan jeg gøre, hvis jeg oplever smerter i bevægeapparatet som ældre?
Vi anbefaler altid en konsultation for at vurdere din tilstand. Vi kan foretage en grundig undersøgelse, supplere med relevante røntgenbilleder og stille en klinisk diagnose. Dette muliggør et skræddersyet behandlingsforløb med relevante behandlingstiltag, vejledning i hjemmeøvelser og daglige aktiviteter, der samlet set fokuserer på at fjerne smerterne. De fleste vil oplevet øget mobilitet, bedre fysisk formåen, færre smerter og øget livskvalitet som følge af behandlingen.
Hvordan kan kiropraktisk behandling hjælpe med at forbedre livskvaliteten?
Kiropraktisk behandling kan ofte bidrage til øget livskvalitet ved at reducere stivhed, forbedre mobiliteten og bevægefriheden, øge den fysiske belastningsevne og mindske smerter. Behandlingen er målrettet og kan tilpasses den enkeltes behov, hvilket gør det til en effektiv løsning for mange.
Er alder en hindring for kiropraktisk behandling?
Alder i sig selv er ikke en hindring for kiropraktisk behandling. Gennem målrettede indsatser hos kiropraktoren vil den enkelte patient, uanset alder, kunne opleve smertelindring og øget livskvalitet. Sammen med den praktiserende læge og lokale fysioterapeuter kan der i nogle tilfælde tilbydes mere specialiseret træning, hvis det vurderes nødvendigt.
Hvad kan jeg gøre for at forebygge smerter og slid?
For at forebygge smerter og slid i bevægeapparatet er det vigtigt at opretholde en aktiv livsstil, deltage i regelmæssig motion og træning, sikre korrekt ergonomi ved computeren og i arbejdssituationer og være opmærksom på at behandle skader og spændinger tidligt for at reducere negative konsekvenser.