Svimmelhed

Svimmelhed kan skyldes mange forskellige tilstande og det kan være ganske svært at finde den præcise årsag. Der findes flere typer af svimmelhed og alle påvirker balancen i et eller andet omfang. Nogle gange opstår svimmelheden efter en ulykke, for eksempel en hjernerystelse. Ofte opstår svimmelheden som følge af væskemangel, og påvirkning af medicin eller alkohol er en anden kendt årsag.

Hvorfor får jeg svimmelhed?

Da der er mange forskellige årsager bør man altid blive udredt hurtigst muligt hos den praktiserende læge eller en speciallæge (øre-/næse-/halslæge). Lægen vil vurdere den almene helbredstilstand hos patienten hvilket er vigtigt, da svimmelhed for eksempel kan skyldes sygdom i hovedet, hjertet, mellemøret, som følge af ændring i blodsukkeret og blodprocenten.

Har din kiropraktor en rolle i forhold til svimmelhed?

Hvis lægen har udelukket anden sygdom eller mere alvorlige tilstande, så kan din kiropraktor foretage en særlig vurdering af nakkens muskler og led. Svimmelhed er nemlig et meget hyppigt symptom i forbindelse med nakkegener. Hvis der er indikation på kiropraktisk behandling kan den med fordel iværksættes hurtigst muligt.

Svimmelhed på grund af øresten

En anden årsag til svimmelhed, som lægen og kiropraktoren begge kan vurdere, er øresten. Svimmelheden skyldes små løse øresten der bevæger sig rundt i det indre øre. Derved opstår der svimmelhed ved bestemte bevægelser og/eller særlige stillinger af hovedet. Der findes en række diagnostiske test vi kan foretage i klinikken. Hvis der er mistanke om denne lidelse, så iværksættes en række specifikke øvelser der oftest er meget effektive. Ved mere besværlige tilfælde findes der specialafdelinger i det danske sundhedsvæsen hvor man kan blive behandlet.

Hvad skal jeg gøre?

Hvis der er tale om akut svimmelhed anbefales undersøgelse hos din praktiserende læge hurtigst muligt. Dette gælder også længerevarende svimmelhed eller tilbagevendende svimmelhed. Hvis undersøgelsen hos lægen og/eller øre-/næse-/halslægen ikke har løst problemet, eller man mistænker en årsag i nakken, så kan du med fordel blive undersøgt hos din kiropraktor. Du er velkommen til at kontakte os på klinikken hvis du har spørgsmål eller ønsker at booke en tid til undersøgelse på 86181022.

Ofte stillede spørgsmål

Få svar på nogle af de mest stillede spørgsmål til smerter grundet svimmelhed i vores klinik.

Hvad er de mest almindelige årsager til svimmelhed?
Svimmelhed kan skyldes mange forskellige tilstande, herunder væskemangel, påvirkning af medicin eller alkohol, sygdomme i hovedet, hjertet, eller mellemøret, samt ændringer i blodsukkeret og blodprocenten. Svimmelhed er dog også meget hyppigt til stede i forbindelse med nakkespændinger og smerter. Svimmelhed kan også opstå efter en ulykke, fx whiplash eller en hjernerystelse.

Hvorfor er det vigtigt at få udredt årsagen til svimmelhed hurtigt?
Da svimmelhed kan være forårsaget af alvorlige tilstande, bør man altid blive udredt hos en praktiserende læge, speciallæge (øre-/næse-/halslæge) eller din kiropraktor. Man vil vurdere patientens almene helbredstilstand for at udelukke alvorlige sygdomme eller tilstande, der kræver specifik behandling.

Kan en kiropraktor hjælpe med at behandle svimmelhed?
Ja, hvis andre sygdomme eller alvorlige tilstande er udelukket, kan en kiropraktor foretage en vurdering af nakkens muskler og led. Da svimmelhed er et hyppigt symptom i forbindelse med nakkegener, vil kiropraktisk behandling ofte være effektiv, hvis der er indikation herfor.

Hvordan kan øresten forårsage svimmelhed?
Svimmelhed kan skyldes små løse øresten, der bevæger sig rundt i det indre øre. Dette kan medføre svimmelhed ved bestemte bevægelser eller særlige stillinger af hovedet. Diagnostiske test og specifikke øvelser kan iværksættes i klinikken, og ved mere besværlige tilfælde kan specialafdelinger og/eller øre-næse-hals lægerne tilbyde behandling.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg oplever svimmelhed?
Hvis du oplever svimmelhed, bør du søge sundhedsfaglig hjælp for at få vurderet årsagen. Efter udelukkelse af alvorlige tilstande, kan en kiropraktor foretage en vurdering og eventuelt iværksætte behandling.

Relaterede artikler

Kiropraktor i Aarhus
1 ud af 5 tør ikke gå til kiropraktor

Du skal ikke være nervøs,
når det siger knæk!

Copyright ® Nortvig & Uhrenholt - Kiropraktor i Aarhus