Smertefri graviditet – har kiropraktoren en rolle?

Graviditet er en unik og smuk rejse, hvor en kvinde bærer et nyt liv inden i sig. Det at udvikle og bære et barn kræver meget af kvindekroppen og der følger en række fysiske og hormonelle ændringer i forløbet. Dette kan påvirke kroppen på forskellige måder. Ca. halvdelen af alle gravide vil oplevet smerter i bækkenet i løbet af graviditeten. I denne korte introduktion til graviditetsrelaterede bækkensmerter belyses, hvad der kan gøres for at lindre dem gennem træning, motion og kiropraktisk behandling.

Graviditet

Hormonelle forandringer

Graviditet bringer en række hormonelle forandringer med sig, herunder øgede niveauer af hormoner såsom relaxin, der hjælper med at løsne ledbåndene for at give plads til barnets vækst og forberede kroppen på fødslen. Disse ændringer gør ledende mere bevægelige end de har været tidligere, hvilket i nogle tilfælde kan resultere i smerter og ubehag, især i den sidste del af graviditeten. Derudover øges kroppens samlede vægt og der kommer særligt en vægtøgning i maven hvor barnet vokser. Dette giver en øget mekanisk belastning på lænd og bækken hvilket også vil kunne bidrage til smerter i lænd og bækken.

Bækkenløsning

Bækkenløsning er tidligere brugt betegnelse for graviditetsrelaterede bækkensmerter. I mange tilfælde kan smerter i bækkenet og lænden skyldes almindelige mekaniske årsager som følge af den ekstra belastning, som graviditeten medfører. Bækkenløsning en derfor en ret sjælden tilstand.

Motion under graviditeten

En god måde at forebygge og håndtere smerter og ubehag under graviditeten er gennem almindelig træning og motion. Har man fået ondt, er der en god idé at finde et niveau, der ikke forværrer smerterne yderligere. Som hovedregel bør man tage udgangspunkt i hvad man tidligere har haft erfaring med af træning. Det kan være relevant med specifikke øvelser i en periode. Øvelser, der fokuserer på at styrke de stabiliserende muskler omkring bækkenet og ryggen, såsom pilates, yoga og vandgymnastik, kan hjælpe med at reducere smerter og forbedre kropsbevidstheden. I nogle tilfælde kan det blive relevant med aflastning i kortere eller længere perioder.

Kiropraktisk behandling af gravide

Ud over træning og motion kan kiropraktisk behandling også være en effektiv måde at lindre smerter og ubehag i bækkenet og lænden under graviditeten. En kiropraktor kan udføre manuelle justeringer og manipulationer for at genoprette normal bevægelse i de smertegivende led og lindre spændinger i de stramme muskler. Behandlingen kan også omfatte blide strækøvelser og vejledning i øvelser til hjemmebrug for at hjælpe med at styrke og stabilisere bækkenet og ryggen.

Gravid hos kiropraktor

Hvilken behandling er bedst for den gravide

Det er vigtigt at huske, at alle gravide kvinder er forskellige, og hvad der virker for én, behøver ikke nødvendigvis at virke for en anden. Det kan være en idé at konsultere sig med sin læge eller anden sundhedsperson hvis man oplever smerter under sin graviditet. De vil kunne give rådgivning og vejledning baseret på den enkeltes individuelle behov og situation. Ved svære smerter under graviditet skal man altid kontakte sin læge.

Graviditeten er en unik tid

I det store og hele er graviditet en smuk, men udfordrende tid for en kvindes krop. Med de rette værktøjer og behandlingsmetoder kan smerter og ubehag i bækkenet, lænden og ryggen under graviditeten håndteres effektivt, så kvinden kan nyde denne specielle tid fuldt ud.

Relaterede artikler

Kiropraktor i Aarhus
1 ud af 5 tør ikke gå til kiropraktor

Du skal ikke være nervøs,
når det siger knæk!

Copyright ® Nortvig & Uhrenholt - Kiropraktor i Aarhus