Klinikken modtager henvisninger fra læger og kiropraktorer til røntgenundersøgelse af columna og større led.
Vi følger gældende radiografiske instrukser jf. knoglebogen.dk samt Røntgenkvalitetshåndbogen, 5. januar 2024 kapitel 12. Ved ønske om særlige optagelser bedes dette anføres i henvisningen.
Sundhedsstyrelsens sundhedsfaglige enhed Strålebeskyttelse udstikker blandt andet vejledninger for berettigelse, optimering og dosisbegrænsning af ioniserende stråling. Vores klinik følger disse vejledninger i praksis.
Henvisning til klinikken skal ske elektronisk via Edifact med oplysning om følgende;
Forløbet af røntgenundersøgelsen;
Honoraret for røntgenoptagelserne betales af patienten i forbindelse med undersøgelsen. Der gives automatisk tilskud fra sygesikringen og Sygeforsikringen Danmark hvis aktuelt. Honoraret er det samme uanset om henvisningen stammer fra en læge eller kiropraktor. Hvis patienten har en privat sundhedsforsikring der dækker honoraret, kan patienten efterfølgende søge refusion der.
Vi ved at de stråledoser som patienten udsættes for (patientdoser) er meget beskedne set i forhold den almindelige/naturlige baggrundsstråling vi alle udsættes for. Der findes megen viden herom, og Kiropraktorerens Videnscenter har sammenfattet eksempler på doser ved sædvanlige undersøgelser foretaget i klinikken (se nedenstående figur). Vi registrer systematisk patientdoser på alle røntgenoptagelser foretaget i vores klinik ved hjælp af et DAP-meter (Dose-Area-Product).
Information om patientdoserkiroviden
Vi opbevarer røntgenoptagelserne på vores arbejdsstation i en kortere periode. I umiddelbar forlængelse af optagelserne sendes røntgenoptagelserne til sikker opbevaring i KirPACS. KirPACS danner platform for udveksling af vores røntgenoptagelser til sundhedsfaglige aktører, fx med tilkobling på det Interregionale Billedindeks (IBI). Hvis man ikke har direkte adgang til optagelserne, kan en CD-ROM med røntgenbillederne rekvireres fra klinikken.