Knæsmerter kan være lokaliseret mange forskellige steder i og omkring knæet, og nogle gange påvirkes begge knæ samtidigt. Der findes en række tilstande hvor knæsmerterne kan relateres til alderen af patienten, hvilket ofte kan bruges i den diagnostiske udredning. Nogle knæsmerter er forbigående og kortvarige og kræver ingen behandling. Andre gange er der tale om mere alvorlige skader eller svære slidforandringer der kræver mere specialiseret undersøgelse og behandling.
Knæet er et kombineret dreje og hængselsled der giver os en stor grad af bevægefrihed. Derfor vil problemer i knæet som regel reducere vores muligheder for at bevæge os frit og ubesværet. Der findes mange årsager til smerter i knæene. Naturligvis vil en akut forvridningsskade under sportsaktivitet være en hyppig og indlysende årsag. Udfordringen er imidlertid at finde ud af præcist hvad der er sket af skade i knæet. Der findes en række strukturer der ofte beskadiges under bestemte former for aktiviteter/traumer. Derfor er det vigtigt at vide hvad der er sket forud for smerternes debut. En ofte benyttet forklaring er ”vokseværk”, men skyldes i virkeligheden forstyrrelser i funktions- og belastningsevnen hos de unge mennesker. Hos midaldrende personer begynder gamle sportsskader at kunne manifestere sig, hvorfor det er vigtigt for kiropraktoren at kende til den tidligere knæhistorie. Hos ældre patienter kan slidgigt være en forklaring, men det er ikke altid årsagen til smerter i knæene hos den ældre person. Der findes således mange mulige årsager og derfor er en grundig samtale og undersøgelse vigtig for at sikre en præcis diagnose og dermed den rette behandling.
Efter samtalen foretager din kiropraktor en relevant undersøgelse af dit knæ. Formålet er finde ud af hvad årsagen er til dine knæsmerter. Hvis der er behov for en røntgenundersøgelse kan vi foretage den i klinikken. Ved akutte traumatiske tilstande eller hvis vi er i tvivl så henviser vi til skadestuen eller den praktiserende læge mhp. lægefaglig vurdering, herunder eventuel røntgen, CT-skanning eller MR-skanning.
Behandlingen er altid afhængig af årsagen til symptomerne og derfor den diagnose som vi har stillet. Behandlingen er målrettet på genetablere normal funktions- og belastningsevne samt reducere smerterne og symptomerne. Ofte vil den kiropraktisk behandling være et relevant bidrag til behandling af knæsmerter, og vi indgår tit i samarbejde med en fysioterapeut i de tilfælde hvor der er behov for længerevarende rehabilitering og genoptræning.
Har du knæproblemer så er du velkommen til at kontakte os på vores klinik i Aarhus på telefon 8618100.
Få svar på nogle af de mest stillede spørgsmål til smerter i knæene i vores klinik.
Hvad er årsagen til smerter i knæene?
Knæsmerter kan skyldes forskellige problemer, herunder akutte skader, gamle sportsskader, slidgigt, overbelastning, og andre strukturelle eller funktionelle problemer i knæet.
Hvordan ved jeg, om mine knæsmerter kræver lægelig vurdering?
Hvis du oplever akutte eller langvarige knæsmerter, især efter en skade eller traume, er det vigtigt at søge lægelig vurdering. Ligeledes hvis smerterne forhindrer dig i at udføre daglige aktiviteter eller bliver værre over tid.
Hvordan foregår undersøgelsen af knæet hos en kiropraktor?
Efter en grundig samtale foretager kiropraktoren en relevant undersøgelse af din ryg, hofte og knæ for at identificere årsagen til dine smerter. Undersøgelsen inkluderer bevægeanalyse, forskellige ortopædiske test og tryk (palpation) og eventuelt røntgenundersøgelser, som kan udføres direkte i klinikken.
Hvordan behandles knæproblemer hos kiropraktoren?
Behandlingen afhænger af den præcise diagnose og årsagen til smerterne. Kiropraktisk behandling kan være en effektiv metode til at lindre smerter og genoprette normal funktion i og omkring knæet. Dette kan inkludere manipulationsbehandling, bløddelsbehandling, kinesiotaping, øvelser, og vejledning i genoptræning.
Hvornår kan jeg forvente bedring af mine knæsmerter?
Bedringstiden afhænger meget af den underliggende årsag til og sværhedsgraden af dine knæsmerter. I tilfælde af overbelastningsproblemer (fx løberknæ eller springerknæ) tager der som regel kortere tid at reducere smerterne til sammenligning med smerter relateret til slidgigt. Et slidt knæ kan ikke helbredes, men ved relevant behandling og træningsvejledning er det ofte muligt at reducere intensiteten af smerter og gener væsentligt til stor glæde for patienten.