På klinikken ser vi mange patienter med en diskusprolaps. Det er nok ikke fordi, at der er flere med dette problem i Aarhus Nord end andre dele af landet. Derimod skyldes det sikkert, at mange af de praktiserende læger og andre samarbejdspartnere nu oftere henviser patienter med dette problem til os. Ligeledes er flere mennesker blevet klar over, at en diskusprolaps som regel er noget der kan behandles effektivt med kiropraktisk behandling.
En diskusprolaps er en skade på en bruskskive (diskus) i rygsøjlen, og sker hyppigst i lænderygsøjlen. Skaden opstår som følge af et brist i bruskskivens yderste lag hvorved bruskskivens kernemateriale (nucleus) bliver presset ud. Dette medfører blandt andet en lokal smertefuld betændelse/inflammation og risiko for afklemning af en eller flere nerver.
Skaden på selve bruskskiven kan give lændesmerter og i nogle tilfælde henførte smerter til nærtliggende områder. Et klassisk symptom på en diskusprolaps er imidlertid de udstrålende smerter til et af benene. Dette skyldes, at prolapsen er kommet så langt ud at den klemmer en nerverod der forsyner benet. Dette kaldes for rodtryk eller rodaffektion. Når nerven klemmes giver det nervesmerter i et bestemt mønster langs den pågældende nerve. Nervesmerter er meget ubehagelige, jagende og borende og ikke til at ignorere. Desuden ophører eller nedsættes nervens funktion, hvilket kan opleves ved at følesansen i en del af benet nedsættes eller at der opleves styrketab i enkelte af benets muskler.
Det er ikke alle med en diskusprolaps der står skævt, men det ses ofte. Som regel skyldes det, at prolapsen buler ud i skrå bagudgående retning. Ved udbulning til venstre side, så skubbes overkroppen til den højre side, hvilket også kaldes for antalgi. Ved den rette behandling, fx manipulationsbehandling i kombination med specifikke øvelser, retter man gradvist ryggen igen ryggen.
Som oftest er det ikke nødvendigt at operere en diskusprolaps. Ved svære tilfælde, fx meget kraftigt tryk på nerverne eller meget store prolapser, kan en akut operation være nødvendig. Heldigvis vil langt de fleste diskusprolapser dog kunne behandles effektivt med konservativ behandling, fx kiropraktisk behandling. Dette tilbyder vi som et struktureret prolapspakkeforløb i vores klinik i Aarhus.
Du kan altid få tilskud til kiropraktisk behandling. Der findes et særligt overenskomstligt tilskud, som kiropraktoren kan aktivere under det strukturerede prolapspakkeforløb. Når vilkårene opfyldes, gives der forhøjet økonomisk tilskud i helt op til 6 måneders behandling under forudsætning af at de gældende protokoller for behandlingen følges. Behandlingen varer dog sjældent så længe. Fordelen for patienten ved pakkeforløbet er, at der sikres dialog med den praktiserende læge og at behandlingsudgifterne for den enkelte patient reduceres væsentligt.
Den kiropraktiske behandling er fokuseret på helbredelse. Dette sker gennem en gradvis øget mobilitet, forbedret funktionsevne og reduktion af smerter. Ved anvendelse af en række forskellige manuelle teknikker/behandlinger, vejledning omkring specifikke øvelser og daglige aktiviteter er det oftest muligt at få løst problemet. Prognosen og tidshorisonten varierer fra person til person afhængig af sværhedsgraden af diskusprolapsen og i hvilket omfang man er påvirket.
Her kan du læse mere vores erfaringer med det strukturerede prolapspakkeforløb og hvilket udgangspunkter vi tager når vi planlægger dit behandlingsforløb for en diskusprolaps i vores klinik.
Når vi iværksætter en behandling under det overenskomstlige prolapspakkeforløb, så skriver vi altid en kort orientering til den praktiserende læge. Lægen er måske allerede klar over tilstanden, for eksempel hvis man som patient er henvist derfra. Vi har erfaring med, at den praktiserende læge er meget glad for informationen. Ligeledes vil vi ved afslutningen af behandlingsforløbet igen skrive til din læge for at oplyse vedkommende om resultat.
Det er helt naturligt, at man i den akutte fase af en diskusprolaps tvivler på om man nogensinde kommer til at kunne dyrke motion igen, for eksempel løbeture og lignende. Vores erfaring er, at langt de fleste patienter med et godt behandlingsforløb (hvilket er størstedelen af patienterne), vil komme tilbage til at stort set normalt træningsniveau. Der er naturligvis undtagelser, men udgangspunktet er, at du efter en velbehandlet diskusprolaps vil kunne træne og motionere stort set som tidligere. Nogle er dog nødsaget til at foretage ændringer i forhold til typen og/eller intensiteten af træning og motion.
For de fleste med en akut diskusprolaps gælder disse råd om førstehjælp.