Skoliose

Skoliose er betegnelsen for en krumning af rygsøjlen til en af siderne. Normalt skal rygsøjlen være fuldstændig lige set bagfra, men hos nogle har ryggen en krumning til en af siderne. De fleste skolioser udvikler sig i teenagealderen. Det er derfor vigtigt at få undersøgt ryggen hos de unge børn hvis de klager over ryggener og/eller ser ud som om de har en ”skæv ryg”.

Generelt om skoliose

Der findes flere former for skoliose. Den ikke-strukturelle (funktionelle) skoliose er ikke konstant til stede og vil sædvanligvis forsvinde når patienten ligger ned. Krumningen kan forsvinde hvis årsagen fjernes, som det ofte er tilfældet med et hold i lænden eller en diskusprolaps i lænden. Den strukturelle (anatomiske) skoliose er konstant til stede og krumningen vil ikke ændres når patienten lægger sig ned i modsætning til den funktionelle skoliose.

Hvordan stiller vi diagnosen?

I klinikken foretager vi en klinisk vurdering, hvilket især inkluderer en visuel inspektion af rygsøjlen i alle planer. Desuden laver kiropraktoren en række test hvor patienten bevæger sig i forskellige retninger og der mærkes grundigt efter på rygsøjlens led og muskler. Det er oftest muligt at stille diagnosen allerede på den kliniske undersøgelse.

Røntgenundersøgelse af skoliose

Røntgenundersøgelsen af ryggen benyttes stort set altid ifm. udredning af en patient med mulig skoliose. Billederne giver mulighed for at vurdere sværhedsgraden og retningen af skoliosen. Vi kan foretage denne røntgenundersøgelse på vores klinik i Aarhus. Desuden har vi nem udveksling med sygehusenes røntgenafdelinger, så vi altid har adgang til eksisterende optagelser. Ligeledes deles vores optagelser med sygehusene.

Kiropraktorens behandling af skoliose

Nogle typer af skoliose kan behandles og fjernes med kiropraktisk behandling, hvor andre typer er konstante og ikke til at fjerne. De fleste typer af skoliose vil dog, hvis forbundet med smerter, kunne lindres med manipulationsbehandling. Det skyldes at skoliosen medfører øget spænding i rygsøjlens led og muskler.

Træning som behandling af skoliose

Træning er en helt central del af den langsigtede behandling af en skoliose. Vi varetager de indledende øvelser og vejleder gerne i træning. Derudover har vi et godt samarbejde med flere fysioterapeuter der er meget dygtige til at vejlede på den lange bane. I mere akutte situationer virker træningen dog ikke effektivt på smerterne.

Kiropraktisk udredning

Hvis du har spørgsmål vedrørende skoliose er du velkommen til at kontakte klinikken. Du kan også booke en tid til udredning hos kiropraktoren hvis du tror du har en skoliose.

Kiropraktor i Aarhus
1 ud af 5 tør ikke gå til kiropraktor

Du skal ikke være nervøs,
når det siger knæk!

Copyright ® Nortvig Uhrenholt 2015 . Made in Aarhus by: 3fisk