Morbus Scheuermann

Morbus Scheuermann (Scheuermanns sygdom) er en juvenil osteokondrose, og er betegnelsen for en øget krumning af rygsøjlen. Sygdommen starten omkring puberteten og udvikler sig gradvist over tid indtil den stopper i starten af 20’erne. Hos nogle giver den ganske begrænsede gener imens andre er mere præget af lidelsen. Det er især drengene der rammes af denne sygdom.

Hvad forårsager Morbus Scheuermann

Sygdommen opstår som følge af en vækstforstyrrelse i knoglerne i rygsøjlen. Under væksten vokser forkanten mindre end bagkanten hvorved der dannes en kileform af knoglerne. Det sker oftest i brystrygsøjlen men kan også optræde i lænderyggen. Man mener der kan være en arvelig komponent da den ses hyppigere blandt søskende.

Hvilke gener får man?

De flest oplevet, at der er spændinger, træthed og smerter især i brystrygsøjlen. Det er især i de unge år at sygdommen giver smerter og symptomer. Hos nogle aftager generne således, at de i voksenlivet har minimale. Andre får dog tilbagevendende ryggener og oplever en nedsat fysisk belastningsevne der fortsætter ind i voksenlivet. De fleste vil imidlertid opleve, at deres holdning altid vil være præget af en øget krumning.

Røntgenundersøgelse af Morbus Scheuermann?

Diagnosen stilles altid med en røntgenundersøgelsen af ryggen der vil vise kileformen af de påvirkede hvirvler (minimum 3 hvirvler). Desuden ses der ofte små indkærvninger i hvirvlernes endeplader, også kalde Schmorlske impressioner.

Kiropraktorens behandling

En del patienter med Morbus Scheuermann har stivhed og smerter hvilket kan lindres med kiropraktisk behandling. I voksenlivet hvor sygdommen ikke længere er aktiv, kan den øgede krumning give anledning til stivhed og smerter. Hos den voksen er der bedre muligheder for at lindre smerterne og supplerende bløddelsbehandling og træning er også vigtig.

Træning som behandling

De fleste med Morbus Scheuermann vil have glæde af træning, herunder mobiliserende træning. Det kan fx være yoga, pilates eller styrketræning. Træning der involverer mere dynamisk aktivitet er også godt for mange, fx svømning eller gymnastik.

Kiropraktisk udredning

Hvis du har spørgsmål vedrørende Morbus Scheuermann er du velkommen til at kontakte klinikken. Du kan også booke en tid til udredning hos kiropraktoren hvis du tror du har sygdommen.

Kiropraktor i Aarhus
1 ud af 5 tør ikke gå til kiropraktor

Du skal ikke være nervøs,
når det siger knæk!

Copyright ® Nortvig Uhrenholt 2015 . Made in Aarhus by: 3fisk