Vi behandler effektivt din discusprolaps

På klinikken ser vi mange patienter med en discusprolaps. Det er nok ikke fordi, at der er flere med dette problem i Aarhus Nord end andre dele af landet. Derimod skyldes det sikkert, at mange af de praktiserende læger og andre samarbejdspartnere nu oftere henviser patienter med dette problem til os. Ligeledes er flere mennesker blevet klar over, at en discusprolaps som regel er noget der kan behandles effektivt med kiropraktisk behandling.

Hvad er en discusprolaps?

En discusprolaps er en skade på en bruskskive (discus) i ryggen. Discusprolapserne opstår hyppigst i lænderygsøjlen, men forekommer også i nakken og endnu sjældnere i brystrygsøjlen. Med udgangspunkt i en prolaps i lænderyggen kan skaden beskrives ved, at der sker et brist i bruskskivens yderste lag hvor igennem en del af bruskskivens kernemateriale (nucleus) bliver presset ud. Dette medfører blandt andet en kemisk reaktion lokalt, en slags betændelse/inflammation, men også risiko for at en eller flere nerver kan blive klemt.

Hvorfor giver en discusprolaps smerter?

Skaden på selve bruskskiven kan give lændesmerter og i nogle tilfælde henførte smerter til nærtliggende områder. Et klassisk symptom på en discusprolaps er imidlertid de udstrålende smerter til et af benene. Dette skyldes, at prolapsen er kommet så langt ud at den forårsager afklemning af en nerverod der forsyner benet. Dette kaldes for rodtryk eller rodaffektion. Når nerven klemmes giver det smerter langs denne nerve, og nervens funktion ophører eller nedsættes. Det betyder fx, at følesansen i et særligt område af benet ændres, at styrken nedsættes i nogle af benets muskler og/eller at en refleks ikke længere er til stede når den testes.

Hvorfor står jeg skævt?

Det er ikke alle med en discusprolaps der står skævt, men det ses ofte. Som regel skyldes det, at prolapsen buler ud i bagudgående retning med en vinkling til enten højre eller venstre side. Når den buler ud til fx venstre side, så medfører det ofte at overkroppen skubbes væk fra den venstre side. Derved opstår der en skævstand af overkroppen over til den højre side, hvilket også kaldes for antalgi. Ved den rette behandling, fx manipulationsbehandling i kombination med specifikke øvelser, vil man ofte kunne rette ryggen. I starten rettes ryggen kun ganske kortvarigt, men i løbet af nogle behandlinger og brug af øvelser bliver effekten mere vedvarende i tråd med at helbredelsen sætter ind.

Skal jeg opereres hvis jeg har en discusprolaps?

Som oftest er det ikke nødvendigt at operere en discusprolaps. Ved svære tilfælde, fx meget kraftigt tryk på nerverne eller meget store prolapser, kan en akut operation være nødvendig. Heldigvis vil langt de fleste discusprolapser dog kunne behandles effektivt med konservativ behandling, fx kiropraktisk behandling. Af samme grund findes der overenskomstlige prolapspakkeforløb der understøtter strukturerede behandlingsforløb hos kiropraktoren.

Kan jeg få økonomisk tilskud til behandling af en discusprolaps?

Du kan altid få tilskud til kiropraktisk behandling. Der findes et særligt overenskomstligt tilskud, som kiropraktoren kan aktivere, hvis der er tale om behandling for en discusprolaps. Såfremt vilkårene opfyldes i den enkelte sag, vil der derved kunne gives forhøjet økonomisk tilskud i helt op til 6 måneders behandling under forudsætning af de gældende protokoller for behandlingen følges. Behandlingen var dog kun sjældent så længe.

Hvordan hjælper kiropraktisk behandling på en discusprolaps?

Den kiropraktisk behandling er fokuseret på smertelindring, gradvis øget mobilitet og funktionsevne og slutteligt helbredelse forhåbentligt uden mén. Gennem en række forskellige manuelle teknikker/behandlinger, vejledning omkring specifikke øvelser og daglige aktiviteter er det oftest muligt at få løst problemet. Prognosen og tidshorisonten er afhængig af sværhedsgraden af discusprolapsen og i hvilket omfang man som patient er påvirket. Derfor er alle behandlingsforløb individuelle. Generelt er prognosen god.

Involvering af den praktiserende læge

Når vi iværksætter en behandling under det overenskomstlige prolapspakkeforløb, så skriver vi altid en kort orientering til den praktiserende læge. Lægen er måske allerede klar over tilstanden, fx hvis man som patient er henvist derfra. Uanset hvad, så har vi erfaring for at den praktiserende læge er meget glad for informationen. Ligeledes vil vi ved afslutningen af behandlingsforløbet sende en afsluttende skrivelse således, at lægen er klar over behandlingsforløbets resultat.

Kommer jeg nogensinde til at kunne løbe igen?

Det er helt naturligt, at man i den akutte fase af en discusprolaps tvivler på om man nogensinde kommer til at kunne dyrke motion igen, fx løbeture o.l. Vores erfaring er, at langt de fleste patienter med et godt behandlingsforløb (hvilket er størstedelen af patienterne), vil komme tilbage til at stort set normalt træningsniveau. Der er naturligvis undtagelser, men udgangspunktet er, at du efter en velbehandlet discusprolaps vil kunne træne og motionere stort set som tidligere. Nogle er dog nødsaget til at foretage ændringer ift. typen og/eller intensiteten af træning og motion.

Gode råd – førstehjælp til en akut discusprolaps!

For de fleste med en akut discusprolaps gælder disse råd om førstehjælp.

– Søg hjælp/vejledning hos din praktiserende læge eller kiropraktor
– Læg is på lænden ca. 15 minutter hver 2. time (brug et viskestykke mellem is og hud)
– Tag nødvendig smertestillende medicin
– Undgå at sidde så vidt muligt
– Undgå selv små vrid og løft

For hurtig og effektiv behandling af en diskusprolaps, kontakt venligst vores klinik i Aarhus på tlf. 8618 1022.

S

Det er naturligvis sundt at dyrke idræt og motion – i alle aldre. Men når vi dyrker motion så involverer det en risiko for at...

S

Skoliose er betegnelsen for en krumning af rygsøjlen til en af siderne. Normalt skal rygsøjlen være fuldstændig lige set bagfr...

S

En invaliderende primær skulderlidelse der har flere forskellige årsager og er klinisk velbeskrevet pga. typiske symptomer (klag...

Copyright ® Nortvig Uhrenholt 2015 . Made in Aarhus by: 3fisk