Discusprolaps i lænden – lumbal discusprolaps

På klinikken ser vi mange patienter med en discusprolaps. Det er nok ikke fordi, at der er flere med dette problem i Aarhus Nord end andre dele af landet. Derimod skyldes det sikkert, at mange af de praktiserende læger og andre samarbejdspartnere nu oftere henviser patienter med dette problem til os. Ligeledes er flere mennesker blevet klar over, at en discusprolaps som regel er noget der kan behandles effektivt med kiropraktisk behandling.

Hvad er en discusprolaps?

En discusprolaps er en skade på en bruskskive (discus) i rygsøjlen, og sker hyppigst i lænderygsøjlen. Skaden opstår som følge af et brist i bruskskivens yderste lag hvorved bruskskivens kernemateriale (nucleus) bliver presset ud. Dette medfører blandt andet en lokal smertefuld betændelse/inflammation og risiko for afklemning af en eller flere nerver.

Hvorfor giver en lumbal discusprolaps smerter?

Skaden på selve bruskskiven kan give lændesmerter og i nogle tilfælde henførte smerter til nærtliggende områder. Et klassisk symptom på en discusprolaps er imidlertid de udstrålende smerter til et af benene. Dette skyldes, at prolapsen er kommet så langt ud at den klemmer en nerverod der forsyner benet. Dette kaldes for rodtryk eller rodaffektion.

Hvordan opleves smerterne ved en lumbal discusprolaps?

Når nerven klemmes giver det nervesmerter i et bestemt mønster langs den pågældende nerve. Nervesmerter er meget ubehagelige, jagende og borende og ikke til at ignorere. Desuden ophører eller nedsættes nervens funktion, hvilket kan opleves ved at følesansen i en del af benet nedsættes eller at der opleves styrketab i enkelte af benets muskler.

Hvorfor står jeg skævt?

Det er ikke alle med en discusprolaps der står skævt, men det ses ofte. Som regel skyldes det, at prolapsen buler ud i skrå bagudgående retning. Ved udbulning til venstre side, så skubbes overkroppen til den højre side, hvilket også kaldes for antalgi. Ved den rette behandling, fx manipulationsbehandling i kombination med specifikke øvelser, retter man gradvist ryggen igen ryggen.

Skal jeg opereres hvis jeg har en lumbal discusprolaps?

Som oftest er det ikke nødvendigt at operere en discusprolaps. Ved svære tilfælde, fx meget kraftigt tryk på nerverne eller meget store prolapser, kan en akut operation være nødvendig. Heldigvis vil langt de fleste discusprolapser dog kunne behandles effektivt med konservativ behandling, fx kiropraktisk behandling. Dette tilbyder vi som et struktureret prolapspakkeforløb i vores klinik i Aarhus.

Kan jeg få økonomisk tilskud til behandling af en lumbal discusprolaps?

Du kan altid få tilskud til kiropraktisk behandling. Der findes et særligt overenskomstligt tilskud, som kiropraktoren kan aktivere under det strukturerede prolapspakkeforløb. Når vilkårene opfyldes, gives der forhøjet økonomisk tilskud i helt op til 6 måneders behandling under forudsætning af at de gældende protokoller for behandlingen følges. Behandlingen varer dog sjældent så længe.

Hvordan hjælper kiropraktisk behandling på en lumbal discusprolaps?

Den kiropraktiske behandling er fokuseret på helbredelse gennem smertelindring, gradvis øget mobilitet og funktionsevne. Ved anvendelse af en række forskellige manuelle teknikker/behandlinger, vejledning omkring specifikke øvelser og daglige aktiviteter er det oftest muligt at få løst problemet. Prognosen og tidshorisonten varierer fra person til person afhængig af sværhedsgraden af discusprolapsen og i hvilket omfang man er påvirket.

Det overenskomstlige prolapspakkeforløb

Her kan du læse mere vores erfaringer med det strukturerede prolapspakkeforløb og hvilket udgangspunkter vi tager når vi planlægger dit behandlingsforløb for en discusprolaps i vores klinik.

Involvering af den praktiserende læge

Når vi iværksætter en behandling under det overenskomstlige prolapspakkeforløb, så skriver vi altid en kort orientering til den praktiserende læge. Lægen er måske allerede klar over tilstanden, fx hvis man som patient er henvist derfra. Uanset hvad, så har vi erfaring med, at den praktiserende læge er meget glad for informationen. Ligeledes vil vi ved afslutningen af behandlingsforløbet igen skrive til læge for at oplyse om resultat.

Kommer jeg nogensinde til at kunne løbe igen?

Det er helt naturligt, at man i den akutte fase af en discusprolaps tvivler på om man nogensinde kommer til at kunne dyrke motion igen, fx løbeture o.l. Vores erfaring er, at langt de fleste patienter med et godt behandlingsforløb (hvilket er størstedelen af patienterne), vil komme tilbage til at stort set normalt træningsniveau. Der er naturligvis undtagelser, men udgangspunktet er, at du efter en velbehandlet discusprolaps vil kunne træne og motionere stort set som tidligere. Nogle er dog nødsaget til at foretage ændringer ift. typen og/eller intensiteten af træning og motion.

Gode råd – førstehjælp til en akut lumbal discusprolaps!

For de fleste med en akut discusprolaps gælder disse råd om førstehjælp.

– Søg snarest hjælp/vejledning hos din praktiserende læge eller kiropraktor
– Læg is på lænden ca. 15 minutter hver 2. time (brug et viskestykke mellem is og hud)
– Aflast lænden ved at ligge ned flere gange i løbet af dagen
– Tag smertestillende medicin hvis nødvendigt
– Undgå at sidde så vidt muligt
– Undgå selv små vrid og løft

Kiropraktor i Aarhus
1 ud af 5 tør ikke gå til kiropraktor

Du skal ikke være nervøs,
når det siger knæk!

Copyright ® Nortvig Uhrenholt 2015 . Made in Aarhus by: 3fisk