Central spinal stenose (Stenosepakken)

En tilstand kaldet central spinal stenose kan ses især i den ældre del af vores befolkning. Problemet skyldes ofte lokaliserede slidforandringer nederst i lænderyggen der medfører pladsmangel. Af den grund kommer nerverne i klemme, hvilket medfører en række klassiske symptomer. Kiropraktorerne har indgået en overenskomst med Sygesikringen hvorved der tilbydes strukturerede behandlingsforløb med øget offentligt tilskud, også kaldet stenosepakkeforløb.

Hvad betyder central spinal stenose?

Helt kort så betyder det forsnævring af den centrale/miderste del af rygsøjlen.

Hvordan opstår central spinal stenose?

Der er flere årsager til stenose. Den hyppigste er slidgigt i rygsøjlen der bevirker at der opstår knoglepåbygninger inde i rygsøjlen. Disse er hårde og skaber pladsmangler. Som konsekvens kan de bløde og sårbare nerver komme i klemme.

Hvilke er de hyppigste symptomer?

Vedvarende lændesmerter, udstråling til benene (ofte begge sider), nedsat gangdistance på grund af symptomprovokation og opstartsbesvær efter sidde/ligge.

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen baseres på sygehistorien fortalt af patienten, den kliniske undersøgelse og resultaterne fra den billeddiagnostiske undersøgelse. Alle patienter med mistanke om spinal stenose bliver undersøgt ved en røntgenundersøgelse i vores klinik eller på hospitalet. Nogle patienter får desuden foretaget en MR-skanning af rygsøjlen.

Kan kiropraktisk behandling helbrede central spinal stenose?

Hvis årsagen er svære slidforandringer så er svaret desværre nej. Derimod vil patienter med kun lette slidforandringer kunne opleve hel eller delvis helbredelse. De fleste patienter vil kunne hjælpes i et eller andet omfang med kiropraktisk behandling. Den består bl.a. af manuelle teknikker, mobilisering og stræk, gennemgang af øvelser og vejledning vedrørende daglige gøremål og aktiviteter.

Tilskud til behandlingen

Kiropraktorerne i Danmark har forhandlet en særlig aftale for disse lidelser med Sygsikringen (Regionernes Løn- og Takstnævn). Det betyder, at alle med diagnosen kan tilbydes en pakkeforløb med aftalte opfølgningskonsultationer (behandling og undersøgelse), korrespondance med egen læge samt et væsentligt øget økonomisk bidrag fra Sygesikringen.

Har du brug for hjælp?

Hvis du mistænker, at du har central spinal stenose kan du altid spørge os i klinikken i Aarhus. Spørg efter kiropraktoren eller book en konsultation til vurdering af din situation på 8618 1022.

Kiropraktor i Aarhus
1 ud af 5 tør ikke gå til kiropraktor

Du skal ikke være nervøs,
når det siger knæk!

Copyright ® Nortvig Uhrenholt 2015 . Made in Aarhus by: 3fisk