Spinalstenose

En tilstand kaldet spinalstenose kan ses især i den ældre del af vores befolkning. Problemet skyldes ofte lokaliserede slidforandringer nederst i lænderyggen der medfører pladsmangel. Af den grund kommer nerverne i klemme, hvilket medfører en række klassiske symptomer. Kiropraktorerne har indgået en overenskomst med Sygesikringen hvorved der tilbydes strukturerede behandlingsforløb med øget offentligt tilskud, også kaldet stenosepakkeforløb.

Hvad betyder spinalstenose?

Helt kort så betyder det forsnævring af rygsøjlen. Mere præcist er der i denne tilstand tale om forsnævring af den centrale del af rygsøjlen, hvorfor det mere præcis kan betegnes som central spinalstenose. En anden art spinalstenose skyldes forsnævring af nogle mindre åbninger ud til siderne af rygsøjlen. Det kan være i foramen eller recesserne, hvorfor disse kaldes foraminal stenose eller recess stenose. 

Hvordan opstår spinalstenose?

Der er flere årsager til stenose. Den hyppigste er slidgigt i rygsøjlen der bevirker, at der opstår knoglepåbygninger inde i rygsøjlen hvilket skaber pladsmangel. Spinalstenose opstår derfor oftest hos personer over 50 års alderen. Hvis man har haft en diskusprolaps øges risikoen for spinalstenose. Andre har rygskader, for eksempel en spondylolistese eller medfødte lidelser der kan medføre pladsmangel.

Hvilke er de hyppigste symptomer?

Som konsekvens af pladsmanglen bliver de bløde og sårbare nerver klemt hvilket kaldes for neurogen claudicatio. Vedvarende lændesmerter, udstråling til benene (ofte begge sider), nedsat gangdistance på grund af symptomprovokation og opstartsbesvær efter sidde/ligge. Smerterne lindres ofte ved foroverbøjning af ryggen.

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen baseres på sygehistorien fortalt af patienten, den kliniske undersøgelse og resultaterne af den billeddiagnostiske undersøgelse. Alle patienter med mistanke om spinalstenose bliver undersøgt ved en røntgenundersøgelse i vores klinik eller på hospitalet. Nogle patienter får desuden foretaget en MR-skanning af rygsøjlen hvor det er muligt at foretage en mere præcis opmåling af pladsforholdene i rygsøjlen.

Kan kiropraktisk behandling helbrede spinalstenose?

Kiropraktisk behandling kan ikke fjerne årsagen til spinalstenose så derfor er behandlingen ikke helbredende. De fleste patienter vil dog kunne hjælpes med kiropraktisk behandling. Behandlingen består bl.a. af manuelle teknikker, mobilisering og stræk, gennemgang af øvelser og vejledning vedrørende daglige gøremål og aktiviteter. Hvis ikke de konservative behandlingstiltag har tilstrækkelig virkning, så bør operation altid overvejes. Det sker i samråd med den praktiserende læge og speciallægerne på sygehuset.

Tilskud til behandlingen

Kiropraktorerne i Danmark har forhandlet en særlig aftale for denne lidelse med Sygsikringen (Regionernes Løn- og Takstnævn). Det betyder, at alle med diagnosen spinalstenose kan tilbydes en pakkeforløb med aftalte opfølgningskonsultationer (behandling og undersøgelse), korrespondance med egen læge samt et væsentligt øget økonomisk bidrag fra Sygesikringen til den enkelte patient så udgifterne kan holdes nede.

Har du brug for hjælp?

Hvis du mistænker, at du har spinalstenose kan du altid spørge os i klinikken i Aarhus. Spørg efter kiropraktoren eller book en konsultation til vurdering af din situation på 86181022.

Relaterede artikler

 

Kiropraktor i Aarhus
1 ud af 5 tør ikke gå til kiropraktor

Du skal ikke være nervøs,
når det siger knæk!

Copyright ® Nortvig & Uhrenholt - Kiropraktor i Aarhus